Schiffer András a Kontextusban beszélt a „független tényellenőrök” felelősségéről a jelenlegi konfliktusban. A volt politikus szerint azzal, hogy a mainstream média egyoldalúan tiltotta be az orosz propagandát, elvették a hírfogyasztók jogát ahhoz, hogy saját képet alkossanak a háború eseményeiről.

A Liner.hu arról ír, hogy Schiffer András nem kertelt, egyértelműen elmondta, hogy mit gondol a tényellenőrökről, akik szerinte „legalább akkora veszedelmet jelentenek a szabadságra és a demokráciára, mint a totalitárius rendszereknek a cenzorai”. Schiffer András a Kontextusban beszélt arról, hogy mit gondol az úgynevezett tényellenőrökről, ugyanis abban „jó világosan fogalmazni, hogy ezek a tényellenőrök ma a szabadság legnagyobb ellenségei a világon”.

Ezeknek a tényellenőröknek az a dolguk, hogy „ne gondolkodj!” Ők majd megmondják, hogy mik a tények!

– jelentette ki. Elmondta, hogy a „cenzor” kifejezést azért nem szereti annyira ebben a helyzetben, mert a totalitárius diktatúrákban volt tipikusan cenzúra, de ezeknek a tényellenőröknek és a neoliberális kapitalizmusnak a természete más, annyiban, hogy például a magyarországi kommunizmus idején „egyértelmű volt, hogy az úgynevezett rendszerellenes nézeteket blokkolják”. Az ukrajnai háború kapcsán Schiffer felvetette, hogy ugyanez a helyzet.

Nem lehet tagadni, hogy volt orosz propaganda, egyértelmű volt, hogy a Russia Today a putyini akaratot közvetíti, de fontos: lehetett is tudni róla. Erre lépte azt az Európai Unió, hogy úgy döntött, lekapcsol minden orosz propagandát. Tehát azok, akik szeretik magukat liberálisnak feltételezni és liberálisnak feltüntetni, elvitatják a jogot mindannyiunktól, hogy megfelelően mérlegelni tudjuk az orosz álláspontot és az amerikai propagandát – merthogy ugye amerikai propaganda „természetesen” nem létezik, csak tények vannak, amiket ellenőrizni kell – fűzte hozzá.

Legyünk világosak: azok, akik tényellenőrök, kiskorúnak tekintenek minket, elvitatják tőlünk a képességet, hogy mérlegelni tudunk, tényeket, információkat, adatokat, elvitatják, hogy mi ugyanolyan jogon tudunk morális ítéleteket alkotni, mint ők, és meg akarják szabni nekünk, hogy mit gondoljunk.

Ezek nem liberálisok, ezek a szabadság ellenségei.

Ma a tényellenőrök legalább akkora veszedelmet jelentenek a szabadságra és a demokráciára, mint a totalitárius rendszereknek a cenzorai – hangsúlyozta.

Forrás: PestiSrácok

Fotó: MTI/Kurucz Ádám