Tamási Áronra, illetve az író emlékét őrző faragott kőszobor megalkotóira, Szervátiusz Jenőre és Tiborra emlékeztek vasárnap Farkaslakán. A felszólalók a jeles személyiségek ma is érvényes eszméit elevenítették fel.

Tamási Áron író 125 éve született Farkaslakán, és bár élete során bejárta a nagyvilágot, teste mégis szülőföldjén lelt örök nyugalomra – idézte fel Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke. Mint mondta, az alkotó mindig büszke volt származására, és műveiben is rendszerint megjelent a szülőföldje. Földi maradványait 1966-ban hozták vissza végső akarata szerint Farkaslakára, majd az őt és írásait felidéző emlékmű egy évig tartó megalkotását – egy hatalmas, a Madarasi Hargitáról származó kőtömb kifaragását – 1971-ben kezdték el Szervátiusz Jenő és fia, Szervátiusz Tibor szobrászművészek. „Tamási Áron írásaival szolgálta és szolgálja népét, a Szervátiuszok pedig kőbe és fába vésve tették, teszik ugyanezt. Isten nyugtassa őket, a lelkük továbbra is itt van közöttünk” – szögezte le Hadnagy Jolán. Hagyományok, történelem Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja kijelentette, a magyar kultúra szempontjából kivételes, már-már mitikus hely Farkaslaka, hiszen az Tamási Áron szülőfaluja. Szerinte az eltelt idő nem elhalványította, hanem kiemelte az író élete és életműve jelentőségét.

A Szervátiusz szobrászművészek emlékét is felelevenítve rámutatott, a helyszínen képletesen három testvérlélek találkozik, akik tudatosan vállalták az erdélyi magyar kisebbségi művészsorsot, a népi élet kifejezését. Mindhárman szívükkel találták meg szűkebb hazájuk értékeit, kifejezéstárának jellegzetességeit. (…) Műveikben a magyar népi történelem, a hagyomány és a néplélek mitikus világa elevenedik meg modern formába öntve” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, Tamási ma is érvényes feladatot jelölt ki kortársainak, ami nem más, mint a hűség az ősi földhöz, a dicső hagyományokhoz, a hivatás a magyar feladatra és a munka a magyar nemzetért. A konzul kiemelte, minden, a magyarságát komolyan vevő ember számára erkölcsi és szellemi mérce kell legyen a három művész élete és életműve. A beszédek után jelenlévők megkoszorúzták Tamási Áron sírját, illetve a Szervátiusz-emlékművet. Végül a katolikus plébánia hittantermében nyílt fotókiállítás Szervátiusz Klára gyűjteményéből. Az eseményen Kovács Lehel farkaslaki polgármester és Nagy Miklós Kund, a Szervátiusz Alapítvány kurátora mondott beszédet.

Forrás: Székelyhon.ro

Szerző: Fülöp-Székely Botond

Kép: Beliczay László