Ma ülnek össze a tagállamok nagykövetei, hogy véglegesítsék a hatodik szankciós csomagot, de az olajembargóval kapcsolatban még tisztázásra várnak kérdések. Ezek közül a legfontosabb, hogy hogyan biztosítsák be azt, hogy az embargó alól ideiglenesen mentesülő tagállamok, mint például Magyarország, olajvállalatai ne kerüljenek előnyösebb helyzetbe –írja az EU Monitor.

A lap szerint ennek előreláthatóan úgy szereznek majd érvényt, hogy a derogáció idejére a Mol nem exportálhat majd a határain túlra az olcsóbb orosz kőolajból előállított dízelt és finomított terméket hívta fel rá a figyelmet az eumonitor.hu

Ezt főként Lengyelország követelte. Egyes aggodalmak szerint ugyanakkor a Mol régióban betöltött szerepe miatt ez dízelhiányt idézhet elő a térségben, Csehország például konkrétan jelezte, hogy nem tudja saját erőből megoldani a dízelellátását, így az alku értelmében behozhat majd valamilyen mértékben üzemanyagot. Ursula von der Leyen elmondta, hogy az orosz kőolaj magyarországi helyettesítéséhez növelni kell a Horvátországból érkező Adria-kőolajvezeték kapacitását. Szijjártó Péter tegnap, az olajembargó bejelentése után nem sokkal közölte, hogy megállapodott a horvát energiaügyi miniszterrel. A horvátok készen állnak arra, hogy kibővítsék az Adria-vezeték kapacitását, és készen állnak arra, hogy megfelelő mennyiségű szállítási kapacitásokat biztosítsanak Magyarország számára hosszú távon is. Korábban 45-60 napra becsülte az ehhez szükséges időt Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez beruházásokat szükségeltet, amire Szijjártó Péter korábban 200 millió eurós összeget becsült.  Von der Leyen beszélt a kőolajfinomítók átalakításáról is, de konkrét összegeket nem említett, hogy Magyarország milyen forrásból és mekkora összeget kap majd ehhez a munkához. Az EU Monitor úgy tudja, a bizottság a Mollal fizettetné meg a beruházások nagy részét, a cég kiugróan magas tavalyi nyereségére hivatkozva.

Példálózva azzal, hogy a Triesztet Karlsruhéval összekötő TAL-olajvezeték magántulajdonosai is saját erőből finanszírozták az infrastrukturális fejlesztéseket. A lap emlékeztet arra, hogy a Bizottság néhány napja a RepowerEU-ból javasolta finanszírozni az orosz energiafüggőség csökkentéséhez szükséges zöld és infrastrukturális beruházásokat, összesen 20 milliárd euróból. A becslések szerint ebből 346 millió euró juthat Magyarországnak, ami körülbelül a fele annak a költségnek, ami az olajipari infrastrukturális beruházásokhoz szükséges.

A Mol százhalombattai finomítója jelenleg 64, a pozsonyi pedig 95 százalékban orosz olajat használ. A Mol álláspontja szerint 2-4 évre és 500-700 millió dollár beruházásra van szükség ahhoz, hogy tudják biztosítani azt a termelési szintet, ami a régió ellátásához szükséges.

2022plusz kommentár: ezek ismét hülyének néznek bennünket. Pedig mi magyarok vagyunk.

Forrás: Pesti Srácok/MTI

Kép: Demokrata.hu