Békés viszonyokra kell készülni, eszerint kell kialakítani a költségvetést – véli az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László a Mediaworks Hírcentrumának adott interjúban úgy fogalmazott: az államnak nyugodt viszonyokat kell garantálnia, de tartalékokat kell képeznie olajból, gázból, élelemből és persze pénzből.

Az elnök szerint ugyanakkor nincs szükség mindenáron az uniós forrásokra, a Brüsszeltől érkező pénzekért nem szabad szuverenitásunknak a csatlakozási szerződésen túli részét feladni. A számvevőszék vezetője tovább csökkentené a személyi jövedelemadót, de bizonyos gazdasági szereplőkre új vagy megemelt forgalmi típusú adót vetne ki.

Az interjú legfontosabb gondolatai:

A korrupció emlegetése a nyomásgyakorlás, a befolyásszerzés egyik politikai és gazdasági eszköze. A visszaélések hangoztatását mintha egyesek arra szeretnék felhasználni, hogy kiterjesszék befolyásukat egy adott területre, csoportra, netán egy egész államra.

Magyarország az EU pénzügyi hozzájárulása nélkül is túllépett a koronavírus okozta válságon, ehhez pluszpénz már nem kell, ez megtörtént. A helyreállítási alap forrásáért nem szabad önrendelkezésünk megállapodáson túli legkisebb morzsáját sem feladni.

Plusz közterhet szedhetne a közkassza például az importenergiát felhasználó iparágaktól, vállalkozásoktól.

Az államnak azt kell rögzítenie, hogy csakis a békében érdekelt, kizárólag abban hisz és azért cselekedni is kész. Csupán ilyen módon tartható meg a befektetők bizalma és a társadalom nyugalma. Ha utóbbi kettő közül bármelyik elvész, elkerülhetetlen a gazdasági visszaesés, a recesszió.

Jó, ha mindenki rögzíti magában, hogy Magyarország most éli az egyik legnagyobb fejlődést hozó időszakát. Tavaly kiemelkedő gazdasági növekedés volt idehaza, s az idei év is kedvezően alakul. Nincs ok visszaeséstől tartani, azzal riogatni pedig igen káros.

Állami tartalékokat kell képezni olajból, gázból, élelmiszerből. S persze anyagiakból. Érdemes például csökkenteni az állami beruházások nagyságát azokban az iparágakban, ahol a résztvevőket a piac is bőven ellátja megrendeléssel. Ilyen leginkább az építőipar.

Nem maradhat abba a személyi jövedelemadó (szja) mérséklése. Például úgy, hogy célzott kedvezményt kapnak azok, akik továbbképzik magukat, azaz újabb minősített diplomát, képesítést szereznek.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Szerző:  Jakubász Tamás

Kép: Havran Zoltán