A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én immár 8. alkalommal került megrendezésre a Fehér megyei Torockón a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. szervezésében a Duna Nap. A szombati program kínálat az „Isten, áldd meg a magyart” – Magyarok a Kárpát-medencében című kiállítással indult interaktív irodalmi előadásokkal kiegészítve.

A kisgyerekes családok számára kézműves és zenés foglalkozásokat szerveztek. Az esemény délután vált igazán mozgalmassá, amikor a magyarpéterfalvi és a csombordi táncosok, valamint a magyarlapádi zenészek vették át a terepet. Ezt követően operett műsorral lépett fel Dancs Annamária és Laki Péter, az est fénypontjaként pedig a közönség a Varga Miklóssal kiegészült Kormorán majd a Magna Cum Laude együttes zenéjére szórakozhatott.

Potápi-Torockó

Fotó: Makkay József

A csíksomlyói búcsúról érkező Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a 8. alkalommal megrendezett Duna Nap lehetőséget ad arra, hogy megemlékezzünk a 102 évvel ezelőtti tragikus kimenetelű trianoni békediktátumra, amely a magyarságot, a magyar nemzetet és Magyarországot akarta megszüntetni, elpusztítani. ,,Ma közösen kijelenthetjük, hogy a nagyhatalmak szándéka nem valósult meg. Itt vagyunk, és a Kárpát-medencében még mindig mi vagyunk a legtöbben. Azt akarjuk, hogy a vesztes 20. század után a 21. századot megnyerjük” – fogalmazott a budapesti kormány képviselője.

A politikus köszönetet mondott az Erdélyből érkező levélszavazatokért: ,,önöknek is köszönhetem, hogy országgyűlési képviselő lettem”. A harminc évvel ezelőtt, 1992-ben létrehozott Duna televízióról szólva, Potápi Árpád János megköszönte az anyaország és a külhoni magyarság közötti kapocs szerepét betöltő médiaintézmény munkatársainak szorgalmát, amivel fontos feladatot látnak el a magyar identitás megőrzésében. A budapesti politikus a csíksomlyói búcsúról is szólt. Szavai szerint, aki egyszer látta és megérezte Csíksomlyó hangulatát, annak az időszámítás már nem újév napján kezdődik, hanem pünkösdtől pünkösdig tart.

A rendezvényről a részletes beszámolót az Erdélyi Naplóban olvashatnak.