Orbán a halott ukránok csontjain ugrál, miközben mindenhol folyik a vér, és szól a mulatós.

Szombat délután zavarba ejtő ukránpárti demonstrációra került sor hazánk varsói nagykövetsége előtt – adta hírül a Telex.

Az eseményt szervező, 2013-ban alapított Euromaidan Warszawa nevű civil – bár a kapcsolati hálója alapján inkább a majdani tüntetések mögött álló csoportok és az ukrán kormány lengyel mellékprojektjének tűnő – szervezet egy nagy buliként hirdette meg az eseményt, amelynek keretében

a már jól bevált ukrán propagandapanelek – Orbán Viktor halott ukránok csontjain táncol, teszi mindezt pénzért – képszerű megjelenítése közben Kis Grófo zenéjére ugráltak a résztvevők.

Az eseményen a magyar kormány politikája miatt állítólag meggyilkolt ukránok vérét megjelenítő vörös folyadék egy, a Barátság kőolajvezetéket szimbolizáló csőből folyt, amivel az ukrán energiaügyi miniszter egyik tanácsadója szerint igazán „történhetne valami”.

Az eseményen több ukrán tüntető is jelen volt, egyikük, a tizenhét éves Viktor úgy fogalmazott:

„Minden országot az emberi életek megmentése és a humanitárius segítségnyújtás kellene motiváljon, nem a pénz. Magyarország megbukott ezen a teszten, a pénzt és a vért választotta.”

Egyelőre nincs hír arról, hogy a magyar kormány megváltoztatta-e az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontját a performansz hatására.

A kommentelők némiképp más véleményen voltak a performanszot illetően, mint a néhány tucatnyi résztvevő, egyikük például azt írta a Twitteren, hogy

„Halkan mondom, hogy Ukrajna is használ (véres) orosz olajat! Ja és nemrég emeltük a gázszállítást (orosz gázból), igen Ukrajnába!”

Túlnyomó többségük hasonlóképp elítélően nyilvánult meg az esemény kapcsán.

Kiemelt kép: Twitter