A fővárosi vezetés rendre legalább húszmilliárdos kiesésről beszél a kkv-kat megillető kormányzati felezés miatt. Ennek ellenére az idén mégis több ipa folyhat be a budapesti kasszába, mint a Covid előtti 2019-es csúcsévben –  írta a Világgazdaság, amelyről a Magyar Hírlap számolt be.

A 167,5-170,4 milliárd forintos sávban teljesülhet 2022-ben Budapest helyi iparűzési adóbevétele (ipa). Az alsó küszöbbel a fővárosi önkormányzat maga számolt az idei költségvetésének tervezésekor, a felső pedig az országos prognózis alapján készült becslés. Akármelyikhez lesz is közelebb a tényleges adat, egy biztosnak látszik:

Az idén rekordot dönt a főváros ipa-bevétele és jó néhány milliárd forinttal meghaladja majd a 2019-es, még a covid-válság előtti csúcsév hasonló mutatóját. Akkor nem egészen 164 milliárd folyt be ezen a címen.

Vagyis három év leforgása alatt teljes egészében visszaépül a világjárvány okozta kiesés.
A 2019-es bázis eléréséhez már a 2021-es tényadat is közel járt, a 157,7 milliárd forintos volumen közel 96,2 százalékos arányt jelent. Az összeg egyébként jelentősen felülírta a főváros eredeti prognózisát: a városházán 2021-re 139,3 milliárd ipa-forrást jeleztek, ami 18,4 milliárd forintos alultervezés.

Budapest kedvező ipa-pályája azért lehet meglepő, mert a városvezetés rendre minimum 20 milliárdos lyukat lát annak kapcsán, hogy a kormány még 2020 decemberében rendelkezett az ipa felének elengedéséről.

Részben erre alapozva tájékoztató kampányt is indítottak 2021 elején „Védjük meg Budapestet” névvel. Ebben az szerepelt, hogy a kabinet döntése nem jelent érdemi segítséget a vállalkozásoknak, ellenben az önkormányzat szempontjából súlyos veszteség.

Az ipa-kötelezettség felezése mintegy 20 milliárd forint kiesést jelent, és ha hozzászámítjuk, hogy a cégeknek mennyivel rosszabb üzleti évük van, mint egy évvel korábban, nagyjából 35 milliárd forinttal kevesebb bevétel jöhet be iparűzési adóból a vártnál – fogalmaztak. Az idő éppen ezzel ellentétes szcenáriót igazolt vissza.

Forrás: Magyar Hírlap

Fotó: MH/Purger Tamás