E hét péntekén, június 17-én a nulladik nappal kezdetét veszi a magyarországi rendezésű 19. FINA úszó-világbajnokság. Eredetileg a 2022-es vb Japánban került volna megrendezésre, azonban ez év januárjában a fukuokai városvezetés bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tudják elvállalni a kontinensviadal lebonyolítását.

Ezután a Nemzetközi Úszó Szövetség rendkívüli úszó-világbajnokság szervezésébe kezdett, aminek a házigazdája Budapest lett. Érdekesség, hogy utoljára 2017-ben rendezett Magyarország vizes világbajnokságot, melynek jogát szintén egy másik országtól, Mexikótól kapta meg.

Az eseménynek Budapest mellett Debrecen, Sopron és Szeged ad otthont. Az úszóversenyek és a műugrás a Duna Arénában, a szinkronúszás a Széchy Tamás Uszodában, a nyílt vízi úszás a Lupa-tóban, a vízilabda-mérkőzések pedig Budapesten a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, valamint Debrecenben, Sopronban és Szegeden kerülnek megrendezésre. A vízilabdatorna magyar érdekeltségű csoportmeccsei, valamint az egyenes kieséses szakasz a Margit-szigeten zajlik majd, a többi csoport a már említett vidéki városokban fogja összemérni tudását.

„1991 óta ez lesz az első FINA-világbajnokság, amelyen nem lesznek ideiglenes medencék, ez lényeges költségcsökkentő tényező, továbbá van egy másik pozitív üzenete is, amikor a fenntarthatóság, a víz felhasználása minden eddiginél fontosabb szempontnak számít”

– jegyezte meg Wladár Sándor, a MÚSZ és a szervezőbizottság elnöke.

Remélhetőleg rengeteg örömteli pillanatban lesz részünk közösen, de mielőtt elindulnánk a vb-re, be szeretnénk mutatni a magyar csapat összetételét és egy kis esélylatolgatásra is próbát teszünk. Első körben jöjjenek az úszók, holnap pedig a vízilabdázókkal fogunk foglalkozni.

Forrás: MTVA

Forrás: MTVA

Az úszás és a szinkronúszás versenyszámai június 18-tól 25-ig kerülnek lebonyolításra. Az úszóversenyek selejtezői és középdöntői a délelőtti órákban lesznek megtartva, míg a döntők minden nap 18 órától kezdődnek majd a Duna Arénában. Magyarországot 33 úszó (+7 nyílt vízi úszó) fogja képviselni a tornán, az indulók pontos listáját a cikk végén találják majd.

A sportvezető szerint az előzetes esélylatolgatásokat tekintve 3-4 érmet várhatunk az úszóinktól.

Természetesen ez sok mindentől függ, de nem szabad magasra tenni azt a bizonyos lécet, annak ellenére sem, hogy egy otthon megrendezett világbajnokság extra előnyt jelenthet az úszóinknak.

Forrás és teljes cikk: Felvidek.ma

Kiemelt kép: fina-budapest2022