Brüsszel miatt elszabadult a háborús infláció Európában. A legfrissebb adatok szerint drámaian emelkedett a háborús infláció az Európai Unióban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. Számos országból évtizedek óta nem látott negatív adatok érkeztek, rendkívüli mértékben drágult az élelmiszer, a gáz, az áram és az üzemanyag ára is. A mostani helyzet kialakulásához nemcsak a háború járul hozzá, hanem az is, hogy Brüsszel az Oroszország elleni szankciókkal bedöntötte az európai gazdaságot, ez pedig nem a békét, hanem a háború további folytatását támogatja. Az átgondolatlan nyugati válaszreakciók egyértelműen a középpontjában állnak annak, hogy jelenleg elszabadultak az árak a kontinensen.

Az Egyesült Államokban és Európában jelenleg tomboló, rekordmagas infláció elsősorban az orosz–ukrán háborúra és az arra adott elégtelen és átgondolatlan válaszreakciókra vezethető vissza-mondta Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a jelenlegi helyzetről az Origónak.

A háború finanszírozása és a fegyverek szállítása a konfliktus elhúzódásához vezet, mely rendkívül negatív hatást gyakorol a piaci folyamatokra és a világgazdaságra. Egyrészt általános jelenséggé vált, hogy a brüsszeli elit nem képes az Európát sújtó válságokat megfelelően kezelni, ezek esetében rendre cselekvőképtelen marad, mely felhívja a figyelmet a birodalmi törekvésekkel szembeni magyar kiállás jelentőségére.

Másrészt a migrációs válság, a koronavírus-járvány és a jelenlegi háborús helyzet is bizonyítékul szolgál arra, hogy

Brüsszel a kontinens sorsát meghatározó kérdésekben rendre nem az európai nemzetek és polgárok érdekeit tartja szem előtt, hanem meghatározott pénzügyi körök üzleti céljai, illetve kényszeres ideológiai elképzelések vezérlik.

Ugyanis mélyelemzések és kimutatások minden kétséget kizáróan bizonyítják azt, hogy míg

a bevezetett szankciók beláthatatlan következményekkel járnak az európai gazdaságra és lakosságra nézve, addig Oroszország bizonyos esetekben még akár kedvezőbb helyzetbe is kerülhet általuk.

Ennek ellenére azonban Brüsszel folytatni kívánja az értelmetlen szankciós politikáját, így a jövőben is rendkívüli fontosságú lesz a józan ész mentén történő magyar kiállás – mondta ifj. Lomnici Zoltán az Origó kérdésére.

Forrás és teljes interjú: Magyar Nemzet/Origo

Kiemelt kép: PestiSrácok