Az év második felében a kormány megköti a partnerségi megállapodást az Európai Unióval, így megnyílik a lehetőség az uniós források kifizetésére – mondta a területfejlesztési miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlését követő sajtótájékoztatón kedden, Budapesten. Mintegy tízezermilliárd forintnyi forrás érkezik az operatív programok keretében, a vidékfejlesztési források pedig további négyezer milliárd forintot jelentenek – közölte Navracsics Tibor.

Az a cél, hogy további késedelmet ne szenvedjenek az önkormányzatok által eltervezett fejlesztések – tette hozzá.

A politikus közölte: a megyeszékhelyek nem csupán közigazgatási központok, hanem az adott térség gazdasági központjai, így fontos, regionális szerepet játszanak a foglalkoztatás és a közszolgáltatások biztosításában. A fejlettségük meghatározza az egész régió életszínvonalát, ezért a megye- és járási székhelyek a területfejlesztés fontos alapegységei.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2014-ben fogadta el az Országos fejlesztési és területfejlesztési koncepciót, amely 2030-ig határozza meg az ország fejlesztéspolitikai céljait.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Balogh Zoltán