Somkuti Bálint és Nógrádi György is egyetértenek abban, hogy nem Putyin rendezte meg a 143 áldozatot követelő merényletet saját népe ellen.

Somkuti szerint az elkövetés módja és a felhasznált fegyverek arra utalhatnak, hogy ez nem egy professzionális terrorszervezet volt, hanem valamilyen otthoni, akár önmagát radikalizáló csoport. Az, hogy a támadásban például Szajga TR3-as félautomata fegyvert – amely gyakorlatilag a civil változata a Kalasnyikovnak; a Kalasnyikov konszern gyártja egyébként –, illetve, hogy 5,45-ös és 7,62-es kaliberű fegyvereket használtak, arra utal, hogy ez valamilyen kisebb terrorszervezetnek az akciója lehetett. Hiába mutattak egyébként meglepő professzionalizmust például a mozgásban az elkövetők, több esetben közvetlen közelről is eltévesztettek áldozatokat. Tehát egy nagyon furcsa elkövetési módszert látunk. Ugye, az iszlamista elkövetők általában Allah Akbart kiabálnak a támadás közben. Itt erről sincs információ jelenleg. A hírekbe amúgy valóban vannak ellentmondások, úgyhogy nem lehet tudni igazából egyelőre semmi biztosat.

Én úgy gondolom, hogy ugyanúgy, ahogy Prigozsin halála mögött sem az orosz vezetést lehet sejteni, hiszen logikailag nem nagyon levezethető a történet, úgy ebben az esetben is kicsi az esélye, hogy az orosz vezetés ilyet tett volna, hiszen számtalan egyéb olyan útja és módja lett volna arra, hogy a terrortámadás által kiváltott hatásokat előállítsa. Gyakori hiba egyébként az elemzéseknél, hogy azért, mert valami időben egymás után következik, az események között logikai összefüggést is feltételezzük.

Dmitrij Medvegyev úgy nyilatkozott meg, hogy ha az ukránok voltak, akkor nagyon súlyos következményei lesznek. Nem lehet egyértelműen semmit se kizárni, se cáfolni. Nyilván gyorsan elhatárolódott Ukrajna is, meg az orosz önkénteseik is a terrortámadástól. De ha kiderül, hogy Ukrajnának köze van hozzá, vagy az orosz kormányzati propaganda – mert azért tényleg, ezt a lehetőséget se vessük el – úgy dönt, és sikeresen az ukránokra keni, abban az esetben nagyon súlyos következmények lehetnek. Ugyanis állam nem finanszírozhat közvetlenül terrorszervezeteket.

Ebben az esetben az ukrán szabadságharc irányába tanúsított nyugati támogatás töredékére esik vissza, sőt akár meg is szűnhet.

Nem véletlen, hogy a brit titkosszolgálat nemrég felszólította Ukrajnát, hogy ne hagyja abba az orosz önkéntes, vagy mondjuk így, szakadár csapatok finanszírozását. És van itt még egy érdekes kérdés, hogy az Egyesült Államoknak honnan volt információja arról, hogy ilyen típusú támadás fog történni? Igaz, ők három héttel ezelőtt kettő hetet mondtak, úgyhogy egy héttel elcsúszott ez az akció, de azért mégiscsak bekövetkezett…

Nógrádi György szerint az oroszok kőkemény bosszút fognak állni

A mostani események azt jelentik, hogy Oroszországgal szemben az Iszlám Állam egy része föllépett. Ennek több oka is van. Az egyik a korábbi szovjet, majd orosz politika Afganisztánban, a másik a mostani orosz politika Szíriában, ahol rendszeresen lövik az Iszlám Állam állásait, és úgy érzi nagyon sok ország, hogy az Oroszországban élő muszlimok másodrangú állampolgárok – jelentette ki Nógrádi György.

A szakértő szerint érdekes, hogy el tudtak menekülni a támadók, már 11 embert letartóztattak, ami rengeteg dolgot mutat. – Nyilvánvaló, a világ propagandája föl fogja kapni, hogy miért Ukrajna felé, miért a front felé menekültek, ahol szinte lehetetlen az áttörés, de látszik az, hogy az oroszok le fognak számolni ezekkel az emberekkel.

Érdekes, hogy ha ezek az emberek valóban fölkészült harcosok voltak, miért egy olyan menekülési irányt választottak, ahol esélyük sem volt.

Felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt, 2004-ben Beszlánban volt egy nagy merénylet. Az oroszok ott is kőkeményen leszámoltak a terroristákkal, és nem tűrték, hogy elmeneküljenek, vagy hogy bármilyen tárgyalások legyenek.

Azzal kapcsolatban, hogy az ukrán nyilatkozatokban többek között az is olvasható, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rendezte meg szándékosan a merényletet, a szakértő kifejtette:

Zelenszkij naponta ad egy interjút. Ezek az interjúk most már abszolút kontraproduktívak. Egyszerűen könyörög, újabb és újabb pénzt és fegyvert kér, de számomra az az érdekes, hogy egy picit az ukrán felső vezetés elveszítette a realitását. Most ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ez egy Oroszország által megrendezett merénylet volt. Ez nyilván felbőszíti Moszkvát. Ha a választások előtt mondta volna, annak lett volna logikája, de a választások után ez egyszerűen butaság, amit mond.

Putyinnak nem volt szüksége arra, hogy egy merénylettel a saját hatalmát megerősítse, teljhatalma van. Ennél több hatalmat nem kaphat a kezébe. Nyilván bármi történik Oroszországban, az ukránok elítélik.

A mai ukrán propaganda rendkívül rövid távú.

Ebben a merényletben a világ egyértelműen Moszkva mellé állt. Az Egyesült Államoktól kezdve Nyugat-Európa vezetői, akik nem voltak hajlandók gratulálni Putyin megválasztásához, mind kifejezte a részvétét, együttműködését

– jelentette ki a szakértő.

Nógrádi György kitért arra is, hogy rendkívül érdekesen alakítják a háborút az oroszok. A katonák jelentős részét a peremterületekről viszik, az orosz nagyvárosok alig érzik meg a háborút. – Nemrég mondta valamelyik orosz vezető, hogy Kijevben előbb fog elfogyni a kenyér, mint Moszkvában a kaviár. Ez egy óriási igazsága ennek a háborúnak. Gyakorlatilag egyértelművé vált, hogy az az ukrán cél, hogy katonai győzelmet aratnak, az utópia. Itt valamilyen megállapodás kell. Az a kérdés, hogy lehetséges-e a megállapodás novemberig, az amerikai elnökválasztásig, vagy a választások után, ha Trump győz, új helyzet lesz – jelentette ki a szakértő.

Magyar Hírlap/Magyar Nemzet

Kiemelt kép: MTI/AP/RIA Novosztyi/Ramil Sitdikov