Tizennégy éves kortól mindenki szabadon megváltoztathatja majd a nemét és a keresztnevét Németországban egy formálódó törvénytervezet szerint, amelyet csütörtökön mutattak be.

Marco Buschmann szövetségi igazságügyi miniszter és Lisa Paus család-, idős-, nő- és ifjúságügyi miniszter közös berlini tájékoztatóján kiemelték: mindhárom kormánypárt – a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) – egyetért abban, hogy a transzszexuálisok helyzetéről szóló jogszabályt fel kell váltani egy új törvénnyel.

A koalíció szándéka szerint a számos szakértő által diszkriminatívnak és elavultnak tartott régi jogszabály helyére az úgynevezett önrendelkezési törvény kerül.

A kormánypártok, illetve a szakminisztériumok közötti egyeztetéseken kidolgozott alapelvek szerint az új jogszabályban rendelkezni kell arról, hogy egy egyszerű anyakönyvi hivatali eljárás révén 14 éves kortól mindenki önállóan, szabadon határozhatja meg a nemét és a keresztnevét, méghozzá bármiféle orvosi vizsgálat vagy szakvélemény nélkül.

Marco Buschmann aláhúzta, hogy statisztikailag ugyan ritka, de nagyon is „normális, hogy vannak emberek, akiknél a szexuális identitás eltér a biológiai nemtől”.

Ezeket az embereket „sok-sok évtizeden át betegként kezeltük, mintha valami nem lenne rendben velük”, de ez a „patologizálás” téves megközelítés, amellyel szakítani kell, hiszen „minden ember megérdemli, hogy tisztelettel bánjanak vele” – fejtette ki az FDP-s politikus.

Hangsúlyozta: a koalíció célja nem a társadalmi viszonyok „felforgatása”, hanem az alkotmány, a német Alaptörvény azon központi ígéretének beváltása, miszerint egyenlő szabadság és egyenlő méltóság jár mindenkinek.

Lisa Paus aláhúzta, hogy a társadalom számos ügyben előrébb tart, mint a jogalkotás. Az önrendelkezési törvénnyel egy ilyen elmaradást hoznak be, mert a jogszabály nem csupán javítja majd a transznemű emberek életét, hanem „elismeri a nemek sokszínűségét”.

A Zöldek politikusa hozzátette: gondoskodni kell arról, hogy a magánszféra védelme a nem és a keresztnév megváltoztatására is kiterjedjen, mert az új törvény nem jelenthet „kikényszerített előbújást”. Ezért rendelkeznek arról is, hogy pénzbüntetéssel kell sújtani, ha bármilyen hatóság, szervezet vagy magánszemély az illető beleegyezése nélkül nyilvánosságra hozza, hogy megváltoztatta a nemét vagy a keresztnevét.

A miniszter arról is szólt, hogy az 1980-ban bevezetett előző törvény sok szenvedést okozott, a többi között válásra vagy súlyos műtéti beavatkozásra kényszerített embereket csak azért, hogy elismertethessék nemi identitásukat.

„Itt az ideje, hogy bocsánatot kérjünk és kárpótlást biztosítsunk ezekért az igazságtalanságokért” – mondta a német család-, idős-, nő- és ifjúságügyi miniszter.

Az ország vezető gyermekvédelmi szervezete, a Német Gyermekvédelmi Liga (DKSB) üdvözölte a kormány kezdeményezését. Daniel Grein, a DKSB ügyvezetője a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva rámutatott, hogy a saját nemükkel kapcsolatos bizonytalanság „súlyos pszichológiai teher az érintett gyermekeknek és serdülőknek”. Az új jogszabály viszont már a 14 éveseknek is lehetőséget biztosíthat arra, hogy szüleikkel egyeztetve az anyakönyvi hivatalban megváltoztathassák nemüket és keresztnevüket.

„Ez nagy terhet venne le a fiatalok válláról” – mondta Daniel Grein.

2022plusz: Igen, az elmebetegség kormányra került. De úgy kell a német polgároknak, ők juttatták döntési pozícióba az elszabadult hajóágyúkat, holott már programjukból tudni lehetett, hogy gátlástalan rombolásra készülnek. Remekül haladnak ezen az úton, a szankciós politikával valamint a sötétzöld (de milyen sötét!) lépéseikkel az országot, a genderkedéssel a lelkeket, a normális társadalmat teszik a földdel egyenlővé. Nem szólva arról a kicsiségről, hogy a gazdasági gondok özönével a jelek szerint méltóságukon alulinak tartják foglalkozni, hogy az előre látható energiaválsággal kapcsolatban nem az ellenlépéseken, hanem tragikusan idióta tanácsok gyártásán dolgoznak, hogy a migránsokkal nem tudnak mit kezdeni…

Nem, mert ma Németországban az a legfontosabb teendő, hogy szabad utat engedjenek a gender-elmebetegségnek.

Bravó! Már csak ezt kellett megoldani, a többi tök rendben van. Nagyon úgy tűnik, hogy „volt egyszer egy Németország”. Csak volt.

Forrás: hirado.hu

(Címképen: A  német kormány. Fotó: AFP/Bernd von Jutrczenka)