Csütörtökön három magyar versenyzőnek lehetett szurkolni a vizes vb nyíltvízi úszóversenyein. A férfiaknál Kalmár Ákos és Gálicz Péter indult az embert próbáló, 25 kilométeres megmérettetésen, míg a nőknél a 4×1500 méteres csapatversenyben korábban már ezüstérmes Rohács Réka vágott neki a leghosszabb távnak.

A férfiaknál Kalmár kiválóan kezdte a versenyt, másfél órányi úszás után a második volt, majd fél távnál az élre ugrott, míg Gálicz a 17. helyen állt ekkor. Amikor bő egy óra volt még hátra, a címvédő Axel Reymond mögött Kalmár a második volt, és később visszaesett.

Az utolsó ellenőrző pont után – 900 méterrel a vége előtt – a két magyar egymás mellett a hatodik és a hetedik helyen úszott, a véghajrára mindketten úgy érkeztek meg, hogy elérhető volt a dobogó. Az utolsó erőtartalékokkal Gálicz sáfárkodott tökéletesen és simán szerezte meg a harmadik helyet. A mezőnyt sokáig vezető Kalmár végül a nyolcadik helyen ért célba.

A 22 éves Gálicz a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. A medencés úszók között Milák Kristóf 100 és 200 méter pillangón diadalmaskodott, a Lupa-tavon pedig a magyar váltó második lett.

A férfiak 25 kilométeres számát az olasz Dario Verani nyerte, miután lehajrázta a legutóbbi két világbajnokságon aranyérmes francia Axel Reymondot.

Forrás és címkép: Origo/Csudai Sándor