Ferenc pápa a Reuters hírügynökségnek adott interjújának harmadik részében szólt a nők Római Kúriában betöltött szerepének bővítésével kapcsolatos terveiről, a „Praedicate evangelium” kezdetű új apostoli konstitúcióról és arról, hogy mely vatikáni intézményekbe lehetne világi vezetőket kinevezni olvasható Vatican News portálon.

Ferenc pápa bejelentette, hogy két nőt kíván kinevezni a Püspöki Kongregációba, akik tehát részt vesznek az új püspökök kiválasztásának folyamatában. A pápa ezt a Reuters tudósítójának, Philip Pullellának adott interjújában adta közre. A beszélgetés harmadik részében válaszolt azokra a kérdésekre, amelyek a nőknek a Vatikánban való jelenlétére és a „Praedicate evangelium” kezdetű új apostoli konstitúcióra irányultak, amely megreformálja a Római Kúriát, továbbá arról, hogy mely dikasztériumokat (vatikáni hivatalokat) lehetne a jövőben világi férfira vagy nőre bízni.

„Nyitott vagyok, ha felmerül a lehetőség. Jelenleg a kormányzóságnak van egy helyettes kormányzója, aki egy szerzetesnő. Most két nő kerül a Püspöki Kongregációba, a püspökválasztási bizottságba. Így a dolgok egy kicsit megnyílnak” – jegyezte meg Ferenc pápa. Majd hozzátette, hogy a jövőben lehetőségét látja annak, hogy laikusokat nevezzenek ki bizonyos vatikáni hivatalokba, például a Világiak, a család és az élet dikasztériumába, a Kulturális és oktatási dikasztériumba vagy a Vatikáni Apostoli Könyvtár vezetésére. A pápa felidézte, hogy tavaly Raffaella Petrini nővért nevezte ki a Vatikáni Kormányzóság második vezető pozíciójába, így ő lett az első nő, aki betölti ezt a pozíciót.

Számos más világi nő már magas rangú pozíciót tölt be a Vatikánban, köztük Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeumok első női igazgatója; Linda Ghisoni és Gabriella Gambino, mindketten a Világiak, a család és az élet dikasztériumának altitkárai; és Emilce Cuda, a Pápai Latin-Amerika Bizottság titkára. Továbbá Nataša Govekar a Kommunikációs Dikasztérium Teológiai-Lelkipásztori Irodájának igazgatója; míg Cristiane Murray a Szentszéki Sajtóterem igazgatóhelyettesi posztját tölti be. Mindegyiküket a jelenlegi pápa nevezte ki.

Somogyi Viktória teljes írását Vatican News-on olvashatják.

Kiemelt kép: Ferenc pápa és Raffaella Petrini nővér