Havonta nagyjából két és fél milliós fizetést kaphat az Európai Parlamenttől Gyöngyösi Márton, ami a különböző költségtérítésekkel, illetve juttatásokkal még nagyobb összeget jelent. Emellett a Jobbik új elnöke a pártvezetésért is kaphat pluszapanázst, így Gyöngyösi havi bevételei még a magyar miniszterelnöknek, valamint az Országgyűlés elnökének a fizetését is túlszárnyalhatják.

Jelentős összegeket tehet zsebre Gyöngyösi Márton, a Jobbik újonnan megválasztotta elnöke, aki európai parlamenti képviselőként már eddig sem kereshetett rosszul. Jakab Péter pártbéli utóda EP-képviselői munkájával nagyságrendileg két és fél millió forintot keres. Bár azt nem tudni hivatalosan, hogy a Jobbik aktuális elnöke mekkora tiszteletdíjat kap a párttól, de könnyen elképzelhető, hogy Gyöngyösi Márton legalább annyit keres, mint a miniszterelnök vagy a házelnök. Ismert: a parlament a múlt hónapban döntött arról, hogy a jövőben a kormányfő havi illetménye megegyezik az Országgyűlés elnökének tiszteletdíjával, ami jelenleg 3,5 millió forint.

Gyöngyösinek amiatt sincs oka panaszra, mert a képviselői tiszteletdíjon felül az Európai Parlament további juttatásokat is biztosít a képviselőknek, így még nagyobb az összeg, amit a Jobbik elnöke Brüsszelből kap.

Az alapfizetést feljebb tornázhatják a képviselők a több mint százezer forintos napidíjjal, amely azért jár, ha Brüsszelben vagy Strasbourgban hivatalos munkát végeznek, vagy legalábbis aláírják a jelenléti ívet. Másrészt a képviselőknek az útiköltségeiket is megtérítik, mert az európai parlamenti ülések többsége Brüsszelben vagy Strasbourgban van. Emellett a távolság és az utazás időtartama függvényében átalányjuttatásban is részesülnek a további utazási költségek fedezéséhez, de a képviselőknek költségtérítést nyújtanak abban az esetben is, ha a munkájuk során saját tagállamukon kívülre kell utazni

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Máté Patrik

Kép: Beliczay László