Több, Magyarországot érintő kötelezettségszegési eljárás kapcsán hozott döntést az Európai Bizottság, aminek következtében az ügyek egy része a bíróságon folytatódik, a kettős üzemanyag-árak és a gabonakiviteli tilalom miatt pedig megkezdődik a jogsértési eljárás.

Miközben Európa éppen tönkremegy, a gyermekvédelmi törvény módosításai miatt a brüsszeli testület pert indított az Európai Bíróságon, számolt be a fejleményekről Facebook-oldalán Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette, ugyancsak beperelte Magyarországot a Bizottság a Meseország mindenki című LMBTQ-mesekönyv miatt, mert arra a hatóságok megkülönböztető megjegyzés feltüntetését írták elő. A Klubrádió frekvenciáról való megfosztása kapcsán is az uniós bíróságon kell számot adnia Magyarországnak. Ezen túlmenően megindította a kötelezettségszegési eljárást a Bizottság a gabonaexport-korlátozásokról szóló magyar szabályozás, illetve a kettős üzemanyag-árazás miatt, olvasható Deák Dániel posztjában.

Kereset egy LMBTQ-könyv miatt

Az Európai Bizottság sajtóközleményben tudatta, hogy július 15-én úgy határozott, keresetet indít Magyarországgal szemben az Európai Unió Bíróságán egy magyar törvény miatt, amely a Bizottság véleménye szerint sérti az LMBTIQ-személyek alapvető jogait. A magyar törvény a 18 éven aluliak számára megtiltja, illetve korlátozza az olyan tartalmakhoz való hozzáférést, amelyek „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást” népszerűsítik vagy jelenítik meg, olvasható a közleményben.

A kereset benyújtása annak a kötelezettségszegési eljárásnak a következő lépése, amelyet a Bizottság felszólító levél formájában indított Magyarországgal szemben 2021. július 15-én. Mivel a magyar hatóságok nem adtak kellőképpen megnyugtató választ a Bizottság egyenlőséggel és az alapvető jogok védelmével kapcsolatos aggályaira, és a magyar hatóságok részéről nem érkezett semmilyen kötelezettségvállalás az összeférhetetlenség orvoslására vonatkozóan, a Bizottság 2021. december 2-án indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, áll a Bizottság sajtóközleményében.

A Bizottság nehezményezi a benzinárstopot és a gabonaexport tilalmát

A Bizottság egy másik közleményében, az uniós joggal kapcsolatban, szintén kitért Magyarországra, illetve a benzinárstopra és a gabonaexportra. A szabad mozgásra vonatkozó, az EU egységes piacának sarokkövét képező alapelvek védelme érdekében a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a külföldi rendszámú járművek esetében alkalmazott megkülönböztető üzemanyagárak bevezetése miatt, olvasható. Emellett a Bizottság azt is közölte, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a magyar hatóságok által a gabonaexportra vonatkozóan bevezetett előzetes bejelentési rendszer miatt.

Továbbá az Európai Bizottság úgy határozott, hogy az Európai Unió Bíróságán keresetet indít Magyarországgal szemben, mivel az nem oszlatta el a Bizottság azzal kapcsolatos aggályait, hogy a magyar Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva elutasította a Klubrádió rádióspektrum-használatra vonatkozó kérelmét.

Varga Judit: Már megint…

Az Európai Bizottság mai döntésével két magyar ügyet az Európai Unió Bírósága elé utalt és két ügyben indított újabb kötelezettségszegési eljárást – összegezte pénteki Facebook-posztjában Varga Judit.

Az igazságügyi tárca vezetője szerint a magyar kormány meglepődésére az egyik a gyermekvédelmi törvény ügyével kapcsolatban megindított eljárás, mely során a magyar fél mindvégig hangsúlyozta, hogy a Bizottság által felhozott vádak alaptalanok.

„Már az elején leszögeztük, hogy a kiskorúak védelme és erkölcsi fejlődésük zavartalanságának garantálása tagállami hatáskörbe tartozik, az unióhoz való csatlakozásával Magyarország nem a szuverenitásáról mondott le, hanem csak egyes hatáskörök közös gyakorlását tette lehetővé”  – emelte ki Varga Judit, hozzátéve: e hatáskörök egyike sem vonatkozhat ugyanakkor a nemzeti identitás részét képező értékek megváltoztatására és az uniós tagság semmilyen módon nem érinti azt a Magyarországot megillető jogot, hogy a gyermekek védelmével kapcsolatos döntéseket nemzeti identitásával összhangban, nemzeti hatáskörben hozza meg.

„Ezeket az értékeket Magyarország Alaptörvénye is védi, így az alkotmányos szinten szabályozott jogintézményeket felpuhító bármely rendelkezés alaptörvény-ellenes szabályozási gyakorlathoz vezetne, hiszen a magyar államnak kötelessége az alkotmányos szinten rögzített elvek és jogintézmények védelme és érvényesítése” – tette hozzá a miniszter.

Varga Judit nehezményezte a másik, a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságának megújításával és a pályáztatással kapcsolatos hatósági eljárásokat és az ott született elutasító döntéseket kifogásoló kötelezettségszegési eljárást is.

„Fontos leszögezni, hogy a Klubrádió ügyében egy, a kormánytól független hatóság hozta meg a döntést, amit a független magyar bíróság is jóváhagyott” – szögezte le a tárcavezető, majd emlékeztetett: a magyar fél a Bizottság kifogásaira korábban egyértelmű válaszokat adott.

„Ezzel párhuzamosan a Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárásainak margójára pedig csak annyit tudnánk hozzátenni, hogy ahogy eddig is, a magyar kormány kész a konstruktív jogi párbeszédre, amennyiben azok továbbra is a kölcsönös tiszteleten alapulnak” – mutatott rá Varga, aki szerint a kettős magyar üzemanyagár-rendszer bevezetésével kapcsolatban a Bizottság korábbi megkeresésére válaszolva a kormány kiemelte, hogy az intézkedés bevezetésekor az mindenkire alkalmazandó volt, azonban az időközben kialakult inflációs és háborús helyzetre tekintettel a fokozódó üzemanyag-turizmus olyan mértékben veszélyeztette az ellátásbiztonságot, hogy a kormány a külföldi rendszámmal rendelkező járműveket kivonta a kedvezményezetti körből.

A miniszter arra is rámutatott: a gabonaexportra vonatkozó korlátozásokat bevezető nemzeti szabályozás kapcsán a kormány szintén megküldte az előzetes észrevételeit.

„A luxemburgi Bíróság elé utalt mindkét ügy kapcsán reméljük, hogy győz a józan ész és számunkra kedvező döntés születik” – szögezte le a tárcavezető.

Forrás: Magyar Hírlap

Fotó: Forrás:: MTI/AP