Az e-levelezés jóvoltából egy kép futott be hozzám. Látható rajta Merkel és Putyin, egyik tárgyalásukon. Merkelt – aki itt az EU-t is képviseli – az tartja feszültségben, hogy mielőtt Moszkvába utazott, lehet, hogy otthon nyitva feledte a gázt. Putyin megnyugtatja, hogy ő már elzárta.

Tömény. Hiszen mindenki tudhatja a hírekből, hogyan alakult ki ez a helyzet. Európa nyugati felében elsősorban Németországnak szüksége van az orosz gázimportra. Sokáig így is számolt. Ezért született meg az Északi Áramlat I és II. A számok tükrében: 2020-as adat szerint az EU 394 milliárd köbméteres éves fogyasztásából az EU saját kitermelése mindössze 54 milliárd köbmétert tett ki. Az import ebben az évben 326 milliárd köbméter volt, ami az összfogyasztás 82,7 százalékának felel meg.

Magyarország régebben a gázt Ukrajnán keresztül kapta, de az orosz-ukrán viszony megromlása ezt az útvonalat veszélyessé tette. Volt rá példa, hogy az Ukrajna felől érkező importbeszállítás teljes egészében megszűnt. 2006-ban 30-40 százalékos volt a maximális korlátozás, 2009-ben pedig bekövetkezett a szállítás leállása is, amikor ott tolózárral elzárták a vezetékeket. (Hasonló helyzetbe került akkor Szlovákia is. ) Emiatt kellett elérnünk azt, hogy a szállítás súlypontja áttevődjék egy déli, Balkán felől jövő útvonalra. Ma már naponta mintegy 30 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra, s ennek több mint a fele a déli szállítási útvonalon, tehát Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül. Jelenleg már arról is döntött a magyar kormány, hogy a hosszútávú szerződéseken felül is vesz földgázt, annyit, amennyit fizikailag a fűtési szezon kezdetéig be lehet tárolni a magyarországi földgáztárolókba.

Míg Európa vezető gazdasági erejét jelentő Németországban a keletről érkező gáz kiesése a közellátás és az ipar leállását jelentheti, addig az USA-ban az orosz olaj- és gázvásárlás betiltása nem jelent komoly gondot, mert ott az orosz behozatal jelentéktelen. Európa sokkal inkább kitett az orosz exportnak: az olajimport 30 százaléka a földgázénak pedig 39 százaléka érkezik Oroszország felől. Ám az EU vezetői mégis szorgosan fűrészelik azt a faágat, amelyen ülnek. Áterőltették az orosz-ellenes szankciók 6 csomagját és folyamatosan lebegtetik a gázembargó kérdését. Ezzel világossá teszik, hogy tengerentúli érdeket követnek. Hiszen világos, hogy Európa csak akkor lehetne önálló partner a világgazdaságban, ha működik itt egy nagy kontinentális együttműködés, s ebben az olcsó orosz olaj és gáz versenyképességi kérdés. És ez nemcsak kikövetkeztethető, hanem a „The Guardian” márciusi híre szerint amerikai külügyminisztertől, Antony Blinkentől tudható, hogy az USA nagyon aktívan tárgyal arról szövetségeseivel, hogy közösen határozzák el a teljes orosz kőolaj- és földgázvásárlás bojkottját.

Korábban Merkel derekát görbítette meg ez az erő, hogy adja fel az orosz gázbeszerzés tervét (pl. Amerikából történő telefon-lehallgatásának elsimított botrányát), most pedig az EU vezetői álltak be a szolgasorba. Megpróbálják ezt szép szavakkal és meghökkentően haladár elvek erőltetésével leplezni – mint amilyen volt a férfiak szülési jogának elismerése! – s a mondvacsinált eljárásokkal –főleg hazánk ellen – folyó eljárások és sajtóhadjárat révén elvenni mindenki kedvét az önálló gondolkodástól. Az igazi veszély ugyanis az, hogyha egyszer a nyugat-európai lakosság fordul az irányítók ellen. Ha Európa népe felismeri, hogy az EU vezetése nemcsak hogy nem jól képviseli öt, de kifejezetten más érdekeket szolgál.

Micsoda nevetség! Miközben a nemzetállami lét ellen dolgoznak, immár ukrán zászlót lobogtatnak – együtt a szivárványossal!

Merkel és Putyin képzelt párbeszéde tehát nagyon találó. Mert tényleg: miután európai uniónk vezető személyiségei folyton orosz-ellenes szankciókon törik a fejüket – mi van, ha az orosz fél „előzékeny” lesz? Még csak elkezdte csökkenteni a szállításokat, s máris a fejéhez vágták, hogy „fegyverként használja” a gázszállítást. De ha az EU úgyis ilyen lépésen törte a fejét, akkor miért a jajveszékelés?

Molière színdarabjából származó szólással az ilyen esetekre mondják, hogy „Tu l’as voulu, George Dandin!” (Te akartad, Duda Gyuri!)

Szerző: Kelemen András

(Címkép: studentenergy.org)