Új adatok kerültek elő az egyik legveszélyesebbnek minősített aszteroidáról, amely potenciálisan akár a Földnek is csapódhat. Az 50 méter széles 2021 QM1 katalógusjelű aszteroidát először 2021 augusztusában észlelte az arizonai Mount Lemmon Obszervatórium.

A korábbi számítások alapján úgy vélték, a kisbolygó veszélyesen közel fog jönni a Földhöz, és még egy becsapódást sem tartottak valószínűtlen forgatókönyvnek. A Nap fénye azonban megnehezítette az aszteroida pályájának követését, és ezzel útjának pontosabb meghatározását.
Science Photo Library via AFP

A kutatók ezért vártak, és most ismét megvizsgálták az aszteroida mozgását. Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Very Large Telescope (VLT) nevű kutatóeszközének sikerült képeket készítenie az űrszikláról. A fotók alapján precízebben meghatározták az égitest útját, és a mostani adatok alapján úgy tűnik, nem jelent veszélyt ránk nézve, le is került a veszélyes aszteroidákat gyűjtő listáról.

Az új adatok szerint a 2021 QM1 az egyik leghalványabb aszteroida, amit valaha megfigyeltek; a fényesség meghatározására használt skálán 27-es magnitúdóval a QM1 250 milliószor halványabb volt, mint a szabad szemmel még megfigyelhető leghalványabb csillagok.

Forrás: Origo

(Címkép: Library via AFP