A Bárka tábor az a hely, ahol mindenki megérezheti, milyen Isten szerető otthonába megérkezni. Különösen fontos megélni ezt azoknak a gyerekeknek, akiknek a hazaérkezésről nem a melegség és az elfogadás, hanem a szorongás és a nehézség jut eszébe. A Magyarországi Református Egyház legnagyobb esélyteremtő programjában leomlanak az egymás közti falak a nevelőszülőktől érkező, a siket, az értelmi fogyatékos és átlagos családi hátterű gyerekek között. A Reformátusok Lapjának stábja ellátogatott a balatonfenyvesi tábor egyik júliusi turnusába.

„Hallgass és táncolj velem!” – dübörög a slágerlista egykori éllovasa a Bárka táborban. A gyerekek többsége jól veszi a koreográfiát, főként akkor kezd el mindenki nevetni, amikor szaladgálnak pacsit adni egymásnak. Ebben a fergetegben ismerkedünk meg Szirányi Mariann „főkormányossal”, a gyerekek szabadidős tevékenységének koordinátorával. Kezén színes karkötők, fülében kishajó fityeg, nem véletlen, hiszen a református egyház Bárka táborában vagyunk. A Kalandok és Álmok Szakmai Műhely munkatársa azt mondja, hogy ma este a videójátékok nyelvén szólítják meg a fiatalokat. – A gyerekekkel és a táboroztatókkal videójátékokat játszunk el, mert ezt a világot jól ismerik a kamaszok. A főhősök céljaik eléréséért fejlesztik magukat, erősítik meglévő képességeiket. A való életben is így jutunk előrébb.

A tábor kerettörténetét Nóé bárkája inspirálta, a bárkán utazókat Isten hívta el. A Bárka táborban minden táborozó titulust kap, amikor megérkezik. A gyerekek a bárka matrózai; a lelki vezetők, a halászok; a gyerekek szükségleteiért felelős önkéntesek a fedélzetmesterek; a szabadidős játékok koordinátorai a kormányosok; a délelőtti élménypedagógiai foglalkozások vezetői a kapitányok; a turnusok vezetői a felfedezők, a Zsinati Hivatal munkatársai, akik a tábor feltételeit teremtették elő, a hajóácsok. Minden turnusban dolgozik egy egészségőr, valamint a gyermekeket kísérő révkalauzok.

„…benned bízom, te vagy az Úr, már nincs mit félnem, mert bennem élsz…”

Erről a biztonságról szól az áhítaton énekelt dal is, amelyet többedmagával Pálfalvi Júlia Viola „főhalász”, azaz a lelkiségért felelős teológushallgató vezet. – Szeretnénk megismertetni a gyerekeket Istennel. Hitbeli megtapasztalásokkal egészítjük ki az élménypedagógia módszerét, így közvetítjük Isten üzenetét. A gyerekek között nem prédikálhatunk hagyományos módon, mert akkor bezárnak, és meg sem hallják, amit mondunk. Az imént színes ernyőt dobtunk a gyerekek közé, így szemléltetve azt, hogyan hív Isten közösségbe önmagával, egymással.

A Bárka tábor a Magyarországi Református Egyház legnagyobb tábora, ahol évente ezerötszáz gyereket nyaraltatnak ingyen a Balatonon. Sokan vannak közöttük, akik a szegénység, a megkülönböztetés és a bántalmazás miatt jelentős hátrányt szenvednek a mindennapokban. A fiatalokat szeretnék lelkileg is erősíteni a hátrányos helyzet okozta nehézségek leküzdésében, a tábori élményeken és az Istennel való kapcsolaton keresztül.

Forrás, teljes cikk és kiemelt kép: reformatus.hu