Június–júliusban megkezdte az EKB a déli tagországok államkötvényeinek vásárlását. A jegybank kedden közzétett adatai szerint június–júliusban a központi bank német, francia és holland állampapírokból felhalmozott állománya nettó értelemben 18,9 milliárd euróval csökkent (7477 milliárd forint), míg az olasz, a spanyol, a portugál és a görög kötvények nettó állománya 17,3 milliárddal (6844 milliárd forinttal) emelkedett.

Alig telt el egy hónap azt követően, hogy az Európai Központi Bank (EKB) egy évtized után kamatot emelt, a piacok további monetáris szigort áraznak, összesen még egy százalékpontot – számolt be a Világgazdaság.

Igaz, ez jóval kevesebb, mint amennyire korábban számítottak, a július végén várt mérték nagyjából fele.

A háttérben a recessziós félelmek, a gázellátás egyre romló megítélése húzódik meg.

Az EKB júniusban 50 bázisponttal szigorított, ám azóta egyre több elemző arra számít, hogy az eurózóna gazdasága az idén recesszióba süllyed. Ez jelentősen behatárolja a központi bankok kamatemelési hajlandóságát.

Az enyhébb monetáris szigor, valamint a fenyegető recesszió nyomán az euróra és az abban denominált államkötvényekre eladási nyomás nehezedik.

A recessziós vívódások és a kamatemelési kényszer mellett az EKB elkezdte „széttöredezettség-mentesítő” programjának végrehajtását is. Ennek az a célja, a kamatemelések nyomán ne emelkedjen túlságosan a déli országok államkötvényeinek hozama, megvédjék a spekulációtól például az olasz állampapírokat.

A jegybank kedden közzétett adatai szerint június–júliusban a központi bank német, francia és holland állampapírokból felhalmozott állománya nettó értelemben 18,9 milliárd euróval csökkent, míg az olasz, a spanyol, a portugál és a görög kötvények nettó állománya 17,3 milliárddal emelkedett.

A programon belül három kategóriát különítettek el. Vannak a donorok: Németország, Franciaország – Párizs nagy bánatára –, valamint Hollandia, vannak a kedvezményezettek: köztük az olaszok, a görögök, a spanyolok és a portugálok, valamint az úgynevezett semleges országok.

Hiába a fenyegető recesszió, az EKB az infláció letörése érdekében tovább szigorít a kamatpolitikáján, és ez a jelzáloghitelek kamatát is tovább emeli. Az előrejelzések szerint szeptemberben újabb 50 bázispont jöhet (augusztusban elvileg nincs kamatdöntő ülés), júliusban a közös valutaövezet inflációja 8,9 százalékra gyorsult – ez történelmi csúcs az eurózónában. Az ingatlanárak emelkedése szintén történelmi csúcsra, 9,8 százalékra száguldott az idei év első negyedében.

Forrás és teljes cikk: hirado.hu

Kiemelt kép: Getty Images