A teljes téli lakossági földgáz-felhasználás több mint 80 százaléka már a hazai gáztározókban van – erről számolt be az M1-nek egy szakértő. Tóth Máté szerint a különleges földgáz-készlettel kiegészülő biztonsági tartalékok fedezni fogják a fűtési időszakban az ország igényeit, így nem kell attól tartani, hogy hideg lesz a lakásokban a téli hónapokban.

Megfelelő ütemben halad a hazai gáztárolók feltöltése – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A hónap elejére már 920 köbméterrel több volt a tárolókban, mint amennyit az európai uniós gáztárolási rendelet előír.

„Nagyjából már 54%-os feltöltöttség tapasztalható a tárolóknál, ami azért nagyon jó, mert ez a teljes téli lakossági földgáz-felhasználási igénynek 84%-át jelenti, tehát most, augusztus elején egy kényelmes helyzetben vagyunk, főleg, hogyha megnézzük a nyugat-európai országok hasonló mutatóit” – mondta Tóth Máté energiajogász.

A kormány 7 millió 811 ezer megawattóra különleges földgáz-készletet is létrehoz, amit 1,8 milliárd euróból töltenének fel.

„Magyarország 6 irányból kaphat földgázt, a mi ellátásunk folyamatos, főleg a török áramlaton keresztül, illetve a baumgarteni osztrák határponton, szemben több nyugat-európai országgal, tehát ez is stabil. Illetve a másik a tárolókapacitás, itt történik most lényegi változás” – mutatott rá Tóth Máté.

Az energiajogász szerint, ha Brüsszel nem változtat a hozzáállásán, nem enyhítenek az Oroszország irányába tett szankciós csomagokon, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Tóth Máté azt mondta: a tudomány és az ipar jelzéseire eddig nem hallgatott Brüsszel és az ideológia-vezérelt nyugat-európai politikusok.

Forrás: hiros.hu

Kiemelt kép: energiainfo.hu