Mint a híradásokból kiderült, minden készen áll a ma esti tűzijátékra, amely idősebbeknek és fiataloknak, a nagyszülőknek és az unokáknak egyaránt páratlan élményt jelent majd.

Augusztus 27-én, szombaton 21.00 órától csodálhatjuk meg a Tűz és fények játéka nevet viselő, az államalapítás és Szent István előtt tisztelgő, hagyományos tűzijátékot, tájékoztatott a Magyar Hírlaphoz eljuttatott közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség, amely azt is tudatta: a tűzijáték kerettörténetében egy kisgyermek álma elevenedik meg a Duna felett. A kisfiú a Szent Korona „szellemével“ találkozva repül végig az államalapítás utáni magyar történelem nagy fejezetein a hódítók korától egészen a 20. századig.

Az első blokkban az államalapítás utáni történelem eseményei állnak a fókuszban, a második rész a Hunyadi-kornak és a nándorfehérvári diadalnak állít emléket, a harmadik szakasz az 1848-as forradalmat és szabadságharcot mutatja be, a negyedik pedig az 1956-os eseményeket emeli ki. A produkció utolsó percei a magyar történelmet, jelenünket és jövőnket állítja párhuzamba.

Az idei tűzijáték és a hozzá tartozó show több mint 4 kilométer hosszan, a Margit hídtól egészen a Petőfi hídig tart. A 40 ezer pirotechnikai eszközt könnyen felismerhető, látványos motívumok és alakzatok színesítik, a műsort 600 drónból álló drónshow, fényfestés és fényshow egészíti ki. A hidak és Budapest egyes ikonikus helyszínei külön világítást kapnak, a látványt pedig tovább fokozzák a Duna vizét színező, világító elemek és az égre vetített „élő” hologramok.

A körülbelül 35 perces műsor során párbeszédes hangjátékot hallhatnak majd a kilátogatók, amit Besnyő Dániel fényfestő művész motívumai, egy a történetnek keretet adó kisfilm és a már előző évben is nagy sikert aratott drónjáték tesz még élvezetesebbé. A zenei aláfestésről Elek Norbert zeneszerző gondoskodik a Budapest Scoring Orchestra közreműködésével.

A tűzijáték előtt, 19.30 és 20.00 óra között a Magyar Honvédség Gripenjei kötelékben repülnek majd a Duna felett, a Parlament és Lánchíd közötti szakaszon, ezért Budapesten és Pest megye egyes részein megnövekedett hanghatásra kell számítani.

Forrás: Magyar Hírlap

Fotó: MH/Purger Tamás