Bánffyhunyad (románul Huedin) önkormányzatának tanácsosai többségi szavazattal elutasították, hogy átvegyék a magyar támogatással épült óvodának önkormányzati kezelésbe vételét és működtetését.

A szerdai tanácsülésen 6 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett megbukott, csak az RMDSZ politikusai támogatták, hogy átvegyék az óvodát – írta a Főtér, mely szerint a román tanácsnokoknak az nem tetszett, hogy csak magyar nyelvű osztályok és csoportok lennének az intézményben. 

A kialakult helyzet egyértelműen a bánffyhunyadi magyar és román közösség érdekei ellen szól” – mondta Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke.

Az épület a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében épület a kormány támogatásával a református felekezet telkére. Az óvoda legnagyobb ellenzője Oana Goga PSD-s politikus volt, aki nehezményezte, hogy csak magyar tannyelvű óvoda és bölcsőde működne. Bánffyhunyad alpolgármestere szerint egy hatalmas pofoncsapásként érte őket a román tanácsnokok elutasítása. A Transtelexnek elmondta, ez már csak azért is fájó, mert a magyarellenes hangulat egyébként nem jellemző a városra.

Jakab Mihály Gyula, a Bánffyhunyadi Református Egyházközség lelkipásztora a portálnak elmondta, habár Erdély-szerte számos helyszínen épült bölcsőde és óvoda a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében, egyedül Bánffyhunyadon tanúsítottak elutasító magatartást a helyi döntéshozók.

Forrás: Mandiner

Kép: Facebook