A Börzsönyben nyitna aranybányát, s annak a bevételéből valami igazán jót tenne Varga István vállalkozó, aki már nem az üzleti birodalmát akarja bővíteni.

„Legalább részben érvényesülne egyfajta történelmi igazságszolgáltatás, ráadásul békés eszközökkel” – fogalmazott a 77 éves, nemzeti érzelmű vállalkozó.

Az üzletember hitelesnek véli azokat a kutatási adatokat, melyek szerint – por formájában – 500 milliárd euró értékű arany lapul a Börzsönyben 500 méteres mélységig.

„Azzal semmit nem érnék, ha a két autóm mellé vásárolnék egy harmadikat, és nagyobb házra sem vágyom. Én már minden jót megéltem az életben, szeretnék ezért a szent magyar hazám javára s minél többet tenni” – hangsúlyozta az üzletember.

Varga István elmondása szerint a bányában a kitermelést robotok fogják végezni, tehát már nem a hagyományos bányászati módszereket használná. „Már tartanak is a tárgyalások egy japán céggel a gépek legyártásáról. Ugyancsak a föld alatt építünk egy feldolgozóüzemet” – fogalmazott a vállalkozó, aki bízik benne, hogy két éven belül már beindulhatnak a munkálatok.

Varga István valami maradandót szeretne létrehozni, ezért nagyszerű lehetőségnek látja, hogy a bánya hasznából megvegye az ukrán államtól Kárpátalját.

„A megyényi területtel egyrészt nagyobb lenne az országunk, másrészt legalább részben érvényesülne egyfajta történelmi igazságszolgáltatás, ráadásul békés eszközökkel” – érvelt az üzletember, aki, ha tervét megvalósítja, bizonyára bekerül a történelemkönyvekbe.

Borsonline.hu