Csütörtökön kezdi tárgyalni a bíróság azt a személyiségi jogi pert, amelyet Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője indított a Megafilm Kft. ellen, az Elkxrtuk című film kapcsán. A politikai baloldalhoz közel álló Medián vezetője azt sérelmezte, hogy a tavaly októberben bemutatott filmben szereplő Endrét róla mintázták, aki egy közvélemény-kutató intézet igazgatójaként manipulálja a közvéleményt hamis adatokkal, meghatározó háttérfiguraként pedig a politikai életet is befolyásolja.

A Megafilm Kft. tulajdonos-producere, Kálomista Gábor viszont azzal érvel, hogy játékfilmről van szó, ami fikciós műfaj, nem oknyomozó dokumentumfilm. A Mediaworks Hírcentruma összeállításában arra is emlékeztet, hogy a Medián korábban több száz milliós összegű megrendeléseket kapott a Gyurcsány Ferenc vezette kormányoktól és személyi összefonódások is bizonyítják a baloldali kötődést.

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője az Indexnek még márciusban úgy nyilatkozott, hogy a polgári perben hárommillió forint sérelemdíj megállapítását kérik a bíróságtól. Az eljárásban Hann Endrét képviselő jogászok magát a filmet, továbbá a Megafilm Kft. nyilvános kommunikációjában elhangzó állításokat használják bizonyítékként. Idesorolják az a tényt is, hogy Hann Endre a film bemutatójára személyes meghívót kapott a megafilmesektől, amelyben leírták, hogy a filmben ő maga szerepel.

A benyújtott kereset a filmben elhangzó három, Hann által valótlannak titulált állítás helyesbítését kéri. Azt, hogy Hann és a Medián „az akkor kormányzó MSZP–SZDSZ-kormánykoalíció támogatottságát a ténylegesen mértnél magasabban, az ellenzékben lévő Fidesz támogatottságát pedig a ténylegesen mértnél alacsonyabban megjelölő közvélemény-kutatási eredményeket tett közzé”. Továbbá azt is helyesbítenék, hogy Hann az akkori kormány politikai döntéshozatalának fontos résztvevője volt, aki kapcsolatban állt Szilvásy Györggyel, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterrel. A harmadik sérelmezett filmbeli kitétel az, hogy a Medián vezetője részt vett az őszödi beszéd kiszivárogtatásában.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Kis Ferenc

Kép: Facebook