Miközben az Unió struccai azt szajkózzák, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók eredményesek, ha hajlandók lennének kihúzni a fejüket a homokból, láthatnák, hogy nagyon nem azok. Ellenben sikeresek, ha  Európa felszámolása, nyomorba taszítása a céljuk.

Nagyjából úgy tesznek az Unió politikusai – tisztelet a kevés számú kivételnek -, ahogy a Hét mesterlövész című filmben Steve Mcqueen idézi az abszurd történetet. Az ember, aki kiesett a tizedik emeletről. Zuhanás közben ezt mondogatta: Eddig még jó…eddig még jó…

Nos, a szankciók támogatói szerint is eddig még jó. De esetükben még ez sem igaz, ezt bizonyítják a számok is.

Mint arról az Origo beszámolt, hatalmas nyereséget hozott a Gazpromnak az, hogy Európa embargósdit játszik. Soha nem látott mértékű nyereséget! 2022 első félévében rekordszintű, 2,5 billió rubel (41,75 milliárd dollár) nettó nyereséget ért el, és igazgatótanácsa időközi osztalék kifizetését javasolta.

Ez az, amit a nagyeszű brüsszeli bürokraták eredményesnek neveznek?

Persze neveztek ők már sok mindent sok mindennek. Az illegális, erőszakos migrációt alapvető emberi jognak, az LMBTQ-s aberrációkat ünnepelendő és terjesztendő nagyszerűségnek, hoztak ők már határozatot arról, ami lehetetlen, mármint, hogy a férfiak is szülhetnek. Nevezték például demokratikusnak a Sargentini-jelentésnek csúfol hazugsággyűjteményt elfogadásával kapcsolatos antidemokratikus szavazást és van pofájuk „szexuális és reproduktív egészség” néven nevezni az abortuszt, a magzatgyilkosságot. Miért ne nevezhetnék sikernek a totális kudarcot? Mibe van az nekik?

Európa polgárságának ellenben nagyon sokba. Velük fizettetik meg a mindenre is alkalmatlan uniós vezetők az árát hamis szolidaritásuknak. Mi nyögjük az elszabadult infláció terheit, mi nézünk fagyos tél elé az energiahiány miatt, nekik – több milliós havi jövedelemmel – ezzel nem lesz gondjuk. És az sem érdekli őket, hogy a tények bizonyítják, valóban tüdőn lőtte magát Európa. Az orvosi segítséget pedig mereven elutasítja.

Akik pedig ezek után is úgy vélik, hogy a szankciós politika sikeres, csak mondogassák bátran, hogy „Eddig még jó…eddig még jó”.

Csak szólunk: fogynak az emeletek…

szerző: ifj. Tóth György

(Címkép: képernyőkép)