Na végre! Felébredt a Városháza és haladó akciót hirdet. Most majd a budapestiek is beleszólhatnak a fejlesztésekbe! Szavazhatnak 6 lehetőségre.

Nagyszerű! Csodás! Remek! Él a népfelség eszméje!

De miről dönthetnek? Nézzünk néhányat a lehetséges haladótrendinagyszerű lehetőségek közül.

Varoshazi szavazas

Nem, kérem, ez nem vicc, maga a haladó valóság. Mert mi lenne fontosabb Budapest életében, mint zongorák elhelyezése közterületeken? Vagy csomagmegőrzők a forgalmas városi tereken? Az sem vitatható, ugye, hogy létkérdés közösségi „szereld magad” műhelyek kialakítása, hiszen majd ott szerel a fél főváros.

Még haladóbb ötlet és életbe vágó a legális streetart akciók támogatása. Aki nem tudná, ez mit jelent – nyers fordításban utcaművészet. Mint mondjuk az évente megjelenő tehénszobrok ügye. De erről miért kellene dönteni? Vagy eddig ez illegális volt?

Kevéssé érthető az is, hogy mit kell meditálni a köztéri piszoárok létesítésén? Pláne kísérleti jelleggel. Mi a kísérlet tárgya? A piszoár alakja? Netén az az elképzelés, hogy egészen szabadtéri legyen, mindenféle fal, takaró paraván nélkül? Jelzem a piszoár csak a férfiak igényeit szolgálja, a hölgyeknek mit kínálnának? Ha nyilvános illemhelyekről szólna a kérdés, rendben lenne. De így?

Azt meg végképp fel nem foghatom, miért kell külön szavazni arról, hogy érthetőek legyenek a hivatali levelek? Sebes Gábor Facebook-bejegyzéséből idézve „…teljesen természetes, pl. hogy fogalmazzanak közérthetően. Ehhez ötletpályázat kell? És ha nem az nyer, akkor ragaszkodnak továbbra is a bürokratikus bikkfanyelvhez?!”

A nagyonhaladóprogresszív javaslatok végrehajtására 1 milliárdot szán a főváros. Ezekre?!!!

Persze igazságtalanok lennénk, ha csak ezt a néhány kiragadott példát említenénk, a versenyben maradt 49 téma között akad néhány épeszű javaslat is. Meg még több abszurd agymenés is.

Kér, hogy a szavazás már lezárult, mer nekem is vannak alternatív javaslataim, talán ezeket is megfontolhatná az az agytröszt, amely a fentieket kiszenvedte magából. Tehát:

1. Szereljék vissza a leszerelt szemétgyűjtő tartályokat.

2. Szüntessék meg a minden szakértelem nélkül felfestett kerékpár sávokat.

3. Kaszálják le a „méhlegelőkön” a gaztengert.

4. Csak egy, legfeljebb két főpolgármester-helyettest fizessenek, tanácsadóból se legyen ötnél több.

5. Szüntessék meg a főváros brüsszeli képviseletét, ami nem jó semmire, ellenben sokba kerül.

6. Fizessék ki azt a 20 ezer forintos fűtési támogatást, amit Karácsony Gergely a kampányban megígért.

Lennének még ötleteink, de attól tartok, a budapesti „kreatívoknak” ezek nem eléggé trendi kérdések.

De ha már ezekről kell döntenünk, hát legyen mondjuk sok zongora, a tetején piszoárokkal. Az még streetart is.

Szerző: ifj. Tóth György

(Címképen: Szabadtéri piszoár Amszterdamban. Kép: omniplan.hu)