Kína annyi földgázt vásárolt az oroszoktól, hogy nem tud vele mit kezdeni, ezért drágán eladja az európaiaknak. Kínába a gáz vezetéken érkezik, hozzánk meg hajóval… – írja a ma7.sk.

Kínai adatok szerint az év első hat hónapjában 1,35 millió tonna cseppfolyósított földgázt vásároltak Oroszországból. Az LNG importja majdnem harmadával, 28,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ígí Peking a világ négy legnagyobb LNG-importőre közé került – írja a Yeni Safak török portál.

Európa földgázkészleteinek feltöltésére törekszik, hogy télen ne fagyjon meg, és az iparnak ne kelljen leállni.

Azok az európai országok, amelyek Ukrajna megszállása előtt az orosz energiától függtek, a függőségi viszony megszüntetése helyett csak címet változtattak”

– írja a török lap.

Kína földgázimportja Oroszországból a szibériai csővezetéken keresztük 63 százalékkal nőtt. Ez jóval meghaladja Kína belső gázigényét. A rafinált kínaiak ugyanis nem maguknak vásárolták ezt a sok gázt, hanem nekünk, szegény, didergő európaiknak. Az ázsiai óriásgazdaság átlátta a helyzetet. Megvette a gázt az oroszoktól, így azok is jól jártak.

A Financial Times szerint Európa energiaszegénysége Kína által lassan megoldódni látszik. Lesz tehát orosz gázunk Kínából. Európa viszont nem jár annyira jól, mivel a megmentő szerepében tetszelgő Kína két-háromszoros áron adja el a gázt – írja a török lap.

Címlapkép: Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping találkozója Pekingben – Fotó: Alexei Druzhinin / Sputnik / AFP