Mint kiderült, senki sem számíthat normális bánásmódra, aki az „Orbán-rendszer fennmaradásában szerepet vállalt” – írja a Somogy vármegyei lap. Azt  – egyelőre – nem tudni, hogy Herényi megállna-e a letartóztatásnál, bíróság elé állításnál, vagy következne-e a vagyonelkobzás, netán a teljes kisemmizés, „földönfutóvá tétel”, amit Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ígért meg egy parlamenti felszólalásában – szemlézi a Magyar Nemzet.

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke, folyamatos harcban áll települése önkormányzatával is. Nem tudni, hogy az MDF korábbi politikusa, frakcióvezetője csak erősebbeket akart mondani Kálmán Olgánál a DK TV-ben, aki másokkal együtt szerepelt egy stúdióbeszélgetésen, vagy tényleg ezt gondolja.

Mint ahogy az sem tudni, hogy a helyi tapsverseny nyertese szeretett volna-e lenni, de tény: a DK-tévé helyi közönsége megtapsolta.

Herényi szerint az Orbán-kormány előbb-utóbb meg fog bukni, s szerinte „valószínűleg a sajátjai buktatják meg”. Úgy értékelte azonban, hogy az ellenzéknek, ha kormányra kerül, nem száz nap türelmi idővel kell készülni erre a helyzetre. Ehelyett Herényi szerint a bukás után már egy nappal letartóztatásokat kell foganatosítani, következzenek kirúgások, mint manapság Lengyelországban, illetve azt a Gyurcsány Ferenc által nyilvánosságra hozott tételt is támogatta, hogy „jegyezzük meg bírók és ügyészek nevét.”

Azt hangoztatta, hogy 1990-ben elmaradt az elszámoltatás, és ha ezután is így történik, akkor nem lép előre az ország. Azt mondta: tisztességes jogi eljárás eredményeképpen büntessék meg a felelősöket. Herényi Károly később a Somogyi Hírlapnak is megerősítette a tévéstúdióban kifejtett véleményét. Hangsúlyozta,

azért kell előzetesbe tenni embereket, hogy ne tudják eltüntetni a nyomaikat”, de ismét leszögezte, hogy „a tisztességes jogi eljárás a lényeg, hiszen a jogállamiság megkérdőjeleződött a mai Magyarországon.

Herényi Károly egyébként leginkább függetlennek vallja magát. Elnökségi tagja például annak a Somogyi Függetlenek Szövetségének, amely a vármegyei választáson szerezne képviselői helyeket. A szövetség elnöke a volt jobbikos országgyűlési képviselő, Steinmetz Ádám. A vezetőség tagja még Ormai István, Nagyatád és Sütő László, Marcali polgármestere, akik már nem indulnak júniusban a városvezetői tisztségért, valamint Lengyel Róbert siófoki polgármester, aki az ellenzéki pártok támogatásával lett városvezető.

Amint arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, letartóztatásokkal, kirúgásokkal kezdene a DK már a kormányra kerülésének másnapján, de a bírókat és az ügyészeket sem kímélné – erről beszélt Herényi Károly a DK TV vendégeként, ahol az eredeti téma szerint Sulyok Tamás köztársasági elnököt vették górcső alá, amolyan Gyurcsány-stílusban, majd arról fantáziáltak, mit tenne a Demokratikus Koalíció (DK), ha hatalomra kerülne.

Herényi Károly azt javasolta:

nem kell türelmi időt adni senkinek, Orbán Viktor bukása után már az első nap azonnali politikai döntéseket kell hozni.

– Ezek az emberek visszaélnek a joggal. Ha itt nem lesz olyan elszámoltatás, ami elmaradt 1990-ben, akkor ugyanott maradunk, ahol voltunk – jegyezte meg az MDF egykori frakcióvezetője. Szerinte csak úgy lehet rendet tenni, hogy

mindenkit eltávolítanak majd, helyreállítva a jogállamot.

Azt azért hozzáfűzte, természetesen nem akasztásokra gondolt, de büntetésekre szükség van, tisztességes jogi eljárás keretében.

Meglátása szerint a nép ezt várja.

Borítókép: Herényi Károly a DK TV-ben (Forrás: YouTube)