Holnap, szeptember 11-én újabb időközi önkormányzati választásokat tartanak. Három kisebb település mellett Budapest I. kerületében is új önkormányzati képviselőt választanak. Az időközi tétje, hogy V. Naszályi Márta polgármester képes lesz-e visszaszerezni a baloldali többségét a helyi képviselő-testületben.

A Veszprém megyei Borszörcsökön feloszlás miatt választanak új polgármestert és képviselő-testületet vasárnap, a Tolna megyei Faddon lemondás miatt kell új településvezetőt választani, Békés megyében, Medgyesbodzáson pedig haláleset miatt kellett kiírni időközi polgármester-választást. Budapest I. kerületében szintén lemondás miatt tartanak időközi választást az 5. számú önkormányzati egyéni választókerületben, 2019-ben ugyanis a helyi Momentum elnökét, Gelencsér Ferencet választották meg képviselőnek. Akkor tízből nyolc körzetet az összefogott baloldal nyert meg, a polgármesteri széket pedig szoros versenyben, 121 szavazatos különbséggel nyerte el a párbeszédes V. Naszályi Márta, akit szintén minden baloldali párt támogatott. Az így kialakult felállás a képviselő-testületben egyértelmű, ­10-5-ös baloldali fölényt tükrözött.

Ennek ellenére három év alatt a Karácsony-párti polgármester körül teljesen elfogyott a levegő. Gulyás Gergely Kristóf, helyi fideszes önkormányzati képviselő korábban lapunknak elmondta, hogy sok más, baloldal által vezetett önkormányzathoz hasonlóan az I. kerületben is töredezik az egység, nem példa nélküli, hogy a momentumosok, a volt jobbikosok, de olykor még a DK-s képviselő is kiszavaz a szövetségből.

A baloldal megosztottsága akkor kapott először nagyobb nyilvánosságot, amikor az Alföldi Róbert nevével fémjelzett Átrium magánszínházat akarta 35 millió forinttal támogatni a polgármester. Ekkorra Gelencsér Ferenc már lemondott a képviselőségről, hiszen a Gyurcsány-listáról bejutott a parlamentbe április 3-án. A baloldali színházat pedig a testületben ülő, a Jobbikból korábban kilépett, jelenleg a Polgári Válasz nevű párt színeiben politizáló, önmagukat jobboldalinak valló két képviselő sem támogatta. Az így felálló 7-7-es patthelyzet hatására V. Naszályi visszakozott, és végül a nyári szünet előtti utolsó testületi ülésen nem nyújtotta be az Átriumot támogató nyilatkozatot.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Kreft-Horváth Márk

Kép: Facebook