Szerintük a miniszterelnök nem adott választ Magyarország és a világ legfontosabb problémáira.

A Jobbik-Konzervatívok úgy látja, az az ember „akarja irányítani hazánk sorsát, akinek nem a magyar nemzeti érdek, hanem a hatalma megtartása és idegen érdekek szolgálata az első”, akinek „miniszterelnöksége alatt rekordgyenge lett a forint, Európa-bajnok az infláció és az élelmiszerár-emelkedés”, valamint „egyre mélyül a megélhetési válság”.

A Jobbik-Konzervatívok „normális országot, normális béreket, normális életet”, „felelős, a magyar nemzeti érdekeket szolgáló miniszterelnököt és kormányt” szeretne a magyaroknak.

Az LMP közleménye szerint a kormányfő „előadásának elég kevés köze volt a mai magyar mindennapokat meghatározó legfontosabb kihívásokhoz és az emberek által érzékelt problémákhoz”.

Orbán Viktor „termelési jelentésével” szemben a magyar gazdaság nem a saját lábára állt az elmúlt tíz évben, hanem végtelenül kiszolgáltatottá vált, amit bizonyít, hogy a mostani válságot leginkább a magyar emberek szenvedik meg – hangoztatták.

Álláspontjuk szerint ennek oka az „alapjaiban elhibázott” gazdaságpolitika, amely egyszerre szolgáltatta ki az országot az orosz energiának és a nyugati tőkének.

Az LMP „történelmi mértékű tévedésnek nevezte”, hogy a kormányfő „az akkumulátorgyártás keretében a kínai ipart is felveszi a függőségek közé”, mert „az akkumulátor-gyarmatosítás valójában nem más, mint a jövőnk és a függetlenségünk feláldozása rövidtávú politikai célok érdekében”.

A Párbeszéd-Zöldek közleményében kiábrándítónak nevezte Orbán Viktor beszédét. Szerintük a feladata az lett volna, hogy választ adjon Magyarország és a világ jövőjét meghatározó legfontosabb problémákra: az ökológiai és klímaválságra, továbbá az ezzel összefüggésben álló krízisekre, mint a magyarok megélhetési válsága,

„de megoldások helyett egyetlen dolgot mutatott be: azt, hogy nincs érvényes gondolata a jövőnkről”.

A magyarok érdeke egy igazságos és szolidáris, biztonságos és zöld Magyarország lenne, de Orbán Viktor és a Fidesz politikája eddig, és a mai beszéd alapján ezután is csak távolabb visz minket ettől, vagyis: haladunk tovább teljes gázzal előre a történelem zsákutcájában

– vélekedtek.

A Momentum Mozgalom közleményében azt írta: Orbán Viktor beszédének egyetlen igaz mondata az volt, hogy „nagy bajban vagyunk”.

„A többi csak üres semmit mondás volt a miniszterelnök részéről”

– tették hozzá.

A Demokratikus Koalíció közleménye a következő volt:

Kellemes nyári időjárást és időtöltést kívánunk mindenkinek!

Ezek tehát ellenzéki pártjaink meghatározó gondolatai (!), ízlelgessük őket bátran!

Kiemelt kép: Alapjogokért Központ