Egy kiszivárgott dokumentum szerint az EU végrehajtó testülete visszalép az orosz gáz árplafonjának bevezetésétől, az energiavállalatok többletbevételére kivetett különadó mellett azonban kitart – olvasható a hirado.hu portálon.

The Guardian birtokába került rendelettervezet nem tartalmaz sem az orosz gázra, sem az importált gázra vonatkozó árplafont, miután a tagállamok a múlt héten nem tudtak megállapodni a korlátozásokról. Az EU várhatóan a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok többletnyereségére vetne ki külön adókat, és felső határt szabna az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelők bevételeire.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen várhatóan szerdán, az Unió helyzetéről szóló éves beszédében teszi közzé a villamosenergia-árak emelkedésének kezelésére vonatkozó európai tervet.

A végleges szöveg még változhat, de a tervezetből kiderül, hogy a Bizottság kételkedik benne, hogy elegendő támogatást kapna az uniós tagállamoktól az általa preferált megoldáshoz, azaz az orosz gáz korlátozásához.

Az Oroszországból nagy mennyiségű gázt importáló uniós tagállamok – köztük Magyarország, Szlovákia és Ausztria – ellenezték az orosz gázra vonatkozó felső határérték megállapítását, mert attól tartanak, hogy a Kreml leállítaná a gázáramlást, és ezzel recesszióba taszítaná országaikat. Vlagyimir Putyin orosz elnök máris azzal fenyegetőzött, hogy leállítja az Európába irányuló energiaexportot, ha egy ilyen tervről megállapodás születik.

További részleteket a hirado.hu portálon olvashatnak.