A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.

Potápi Árpád János, aki részt vett az őrvidéki (Burgenland) Felsőpulyán rendezett, XVI. Kufstein konferencián, hozzátette: az eredmények megőrzésére azért van szükség, hogy a magyar közösségek identitását még jobban erősítsük, és mindenki a szülőföldjén boldoguljon. Azt mondta, a gazdasági nehézségek az ukrán-orosz háború és az arra adott európai válaszok, a szankciók miatt vannak.

Ez mindenkit érint, minket magyarokat még jobban, mert a nemzet egy része Kárpátalján él  – fogalmazott. Hozzáfűzte: Szlovákia, Magyarország és Románia, ahol tömegével élünk, határos Ukrajnával, a recesszió pedig egész Európát érinti.

Nekünk arra kell keresnünk a választ, hogy ebben a helyzetben hogyan tudunk talpon maradni, és legkevésbé sérülni – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy a rendszerváltozás óta

a Kufstein konferencia az egyik legfontosabb, határainkon kívül zajló, nemzetpolitikai tanácskozás;

az eseményen részt vettek a nagyobb Kárpát-medencei magyar szervezetek képviselői, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetségének, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének, Forró Krisztián, a szlovákiai Szövetség elnöke, valamint kárpátaljai, erdélyi, felvidéki, horvátországi, délvidéki pedagógusok és a nyugat-európai diaszpóra szervezeteinek képviselői. Jelen volt Páncél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke is.

A Kufstein konferenciát – amelynek elnevezése a rendezvény első helyszínére utal, (bár nekünk magyaroknak Kufstein leginkább nagyjaink börtönének helyszíne: Kazinczy, Wesselényi, Teleki Blanka, etc. – szerk. -), kétévente rendezik meg Ausztriában; idén 16. alkalommal az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége és a Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesület szervezésében szeptember 23. és 25. között zajlik az esemény az őrvidéki városban.

Forrás: vasarnap.hu/MTI

Kiemelt kép: MTI