A legfontosabb feladat az embercsempészettel foglalkozó, szervezett bűnbandák felkutatása, mert ezzel lehet elvágni az illegális bevándorlók csempészetével foglalkozó szervezeti láncok legfontosabb karikáját – hangsúlyozta Bratislav Gasic szerb belügyminiszter a vajdasági Horgoson, ahol a minap egy, az embercsempészek közötti lövöldözésben hárman vesztették életüket.

A szerb belügyi tárca hétfői közleménye szerint Bratislav Gasic az éjszaka folyamán a magyar határ melletti Horgoson egyeztetett munkatársaival az illegális migráció felszámolásának következő lépéséről. Mint mondta: az embercsempészek lefülelése mellett szintén fontos azoknak a raktáraknak a felkutatása, ahol a bűnbandák a fegyvereiket rejtegetik.

Rámutatott, hogy a belügyminisztérium munkatársai éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók Szerbiába lépését Bulgária és Észak-Macedónia felől, ahogy azon is, hogy a magyar határ közelében fogják el a migránsokat.

„Mi humánus és vendégszerető ország vagyunk, de nem leszünk terepe azok leszámolásának, akik visszaélnek ezzel a vendégszeretettel” – húzta alá.

Október végén több száz szerb rendőr vonult ki a szerb-magyar határra, illetve a közeli településekre egy halálos áldozatokat is követelő, migránsok közötti fegyveres leszámolást követően. A szerb belügyminiszter akkor azt mondta, a rendőrség addig nem nyugszik, amíg fel nem kutatja az összes olyan migránst, aki részt vett az incidensekben, lövöldözésekben és bűncselekményekben, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális bevándorlást.

Ma már gépfegyverrel felszerelt egyenruhások ellenőrzik az autósokat Szerbiában a magyar határ menti településeken.

A felállított ellenőrzőpontoknál minden járművet alaposan átvizsgálnak, különösen a kamionokat, és azok raktereit. Az illegális migránsok ugyanis sokszor ott rejtőznek el, abban bízva, hogy így az Európai Unióba juthatnak.

A magyar határtól alig tíz kilométerre is ellenőrző pontokat állítottak fel a szerb hatóságok. Gépfegyveres rendőrök ellenőrzik az itt elhaladó személygépkocsikat, teherautókat és egyéb járműveket is. Így próbálják megakadályozni, hogy a dél-Szerbiába szállított migránsok visszatérjenek a határmenti településekre, illetve a szerb-magyar határ közelébe.

„Olyan volt itt már az élet, mint egy gettóban. Rengeteg migráns gyűlt össze. Teljesen felforgatták az életünket. Éjszakánként különösen veszélyes volt a környék” – panaszkodott egy zombori férfi, tudatta a Hiradó.hu.

A hétfői közlemény szerint az utóbbi két hétben a rendőrség munkatársai 4931 migránst fogtak el a vajdasági Szabadka, Zombor, Nagykikinda és a dél-szerbiai Pirot területén, emellett kilenc gépkarabélyt, öt pisztolyt, több mint 1600 darab lőszert, több száz útlevelet és kisebb mennyiségű kábítószert találtak. Az akció során nyolc személyt embercsempészet miatt tartóztattak le, további 190-et pedig különböző bűncselekmények miatt vettek őrizetbe.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérlik a bejutást az Európai Unióba.

Hosszú távon súlyos következményekkel járó belbiztonsági fenyegetést jelent az európaiakra, hogy a tálib kormányzat dönti el, ki juthat be az Európai Unióba.

Erről beszélt az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azt mondta: az illegális bevándorlás legújabb negatív aspektusa, hogy az afgán embercsempész-bandák felett a tálib kormányzat átvette az irányítást.

Hozzátette: 2015 óta látható, hogy a terrorizmus összefügg a migrációval, ezért a kormány biztonság-politikai kérdésként tekint a migrációra.

Hiradó.hu
MTI

Borítókép: Gépfegyveres egyenruhások ellenőriznek mindent a határ mentén
Forrás: Szerbiai Belügyminisztérium