Pénzadománygyűjtést indítottak kárpátaljai könyvtárak javára magyar könyvek megvásárlásáért. A nemes kezdeményezéshez bárhonnan lehet csatlakozni pénzösszegek átutalásával.

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár már évek óta szervez jótékonysági akciót, mellyel az erdélyi könyvtárakat támogatják. A székelyudvarhelyi székhelyű Bibliofil Alapítvány idén kárpátaljai intézményeket támogatna, segítve a magyar nyelvű könyvállomány bővítését.

„A külhoni könyvtárak a Márai-program megszüntetésével nehéz helyzetbe kerültek, így jelentős támogatási forrás szűnt meg a magyar nyelvű könyvek beszerzésére. Kárpátalja került a legnehezebb helyzetbe” – magyarázta a Felvidék.ma kérdésére Tegdes Egyházi Dóra, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, a nemes kezdeményezés egyik felvidéki nagykövete.

A könyvbarátok október 9-ig küldhetik el pénzbeli adományaikat. A támogatási űrlap itt érhető el és tölthető ki.

A honlapon fix összeggel 50 RON (kb. 10,10 euró), 100 RON (20,20), illetve 250 RON (50,50 euró) támogatható a kezdeményezés, egyedi összeg beállításával lehetséges a támogatás. A fizetés módja lehet banki átutalás valamint online is.

A pénzadománygyűjtés mellett e héten vasárnap egy jótékonysági sporteseményre is sor kerül Székelyudvarhelyen, ahol nagykövetek a vállalt táv lefutásával, illetve lekerekezésével a teljesítmény alapján járulnak hozzá a pénzbeli adománygyűjtéshez. A távolabb élő nagykövetek, köztük Tegdes Egyházi Dóra is a lakhelyén teljesíti a bevállalt távot.

A befolyt támogatásból a Bibliofil Alapítvány a kárpátaljai könyvtárak könyvlistái alapján szerzi be a szükséges köteteket.

Forrás: Felvidék.ma/Pásztor Péter