Az energiaválságban az európai és a világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM Csoport két intézkedést hozott. Egyrészt pénzügyi szempontból széles körű biztonsági háló kiépítésére törekszik, és finanszírozásának optimalizálása céljából megállapodást kötött a Gazprommal. Másrészt földgáztároló kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása érdekében átalakításokra és energetikai fejlesztésekre van szükség – közölte az MVM Csoport közleményében.

A közleményben azt írják, a világpiaci árak hatásának mérséklése céljából az MVM Csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg az előttünk álló téli időszakra. A halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát. A bizonytalanságokkal teli energia-veszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021 szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják.

Másrészt az MVM tulajdonában lévő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása tekintetében a kapacitások átalakítására és energetikai fejlesztésekre lesz szükség középtávon.

Forrás: Origo

A teljes írás itt érhető el.

(Címkép: MTI/Branstetter Sándor)