Olyan neves politikusok hagyták ott a pártot az elmúlt nagyjából egy évtizedben, mint Szili Katalin, Botka László vagy Szanyi Tibor. Őket követi most Ujhelyi István – írta a Mandiner.

Újabb (kvázi) alapember távozott a hétvégén a már évek óta folyamatosan zsugorodó MSZP-ből. Ujhelyi István, a párt európai parlamenti képviselője vasárnap jelentette be, hogy lelép, miután szerinte évek óta képtelen volt „felrázni a pártját”.

A politikus ezzel újabb szöget ütött a szebb napokat is megélt egykori kormánypárt koporsójába. Az utódpártként 1989-ben létrejött MSZP a rendszerváltozás óta volt már többször is kormányon, ha pedig ellenzékbe szorult egy ideig, akkor annak legerősebb szereplőjeként volt jelen az Országgyűlésben. Ennek mára vége.

Az addig egységesen működő szocialistáknál az első repedések a gyenge eredménnyel járó 2004-es EP-választások után jelentek meg, ami elsodorta (kétségtelen, ennek egyéb okai is voltak) az akkori miniszterelnök Medgyessy Pétert, akit korábbi sport- és ifjúsági minisztere, Gyurcsány Ferenc követett a poszton.

A szocialisták Gyurcsánnyal ugyan behúzták a 2006-os választásokat, de a kormányfő nyilvánosságra kerülő őszödi beszéde és a kialakult helyzet kezelése már akkor sem vetített előre sok jót a párt jövője szempontjából.

A kilépési hullámot aztán épp a volt miniszterelnök indította el a 2010-es súlyos választási bukást követően, miután egy évvel később Gyurcsány tíz társával együtt távozott az akkor 59 fős ellenzéki MSZP-frakcióból.

Vele együtt olyan nevek hagyták ott a frakciót és a pártot, mint Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Varju László vagy Vitányi Iván, megalakítva a Demokratikus Koalíciót.

Igaz, Gyurcsányék előtt, 2010 októberében már távozott egy másik meghatározó politikus a pártból: Szili Katalin. A volt kormányfővel szembekerülő egykori házelnök élesen bírálta pártját az önkormányzati választáson elszenvedett újabb vereség miatt, és saját mozgalmat indított, amely párttá alakult, Szociális Unió néven.

A belső harcok a következő években is folytatódtak, a 2010 utáni választások után a párt egyre fogyatkozó létszámban volt jelen a parlamentben. A lejtmenet folyamatos: 2014-ben már csak 29, 2018-ban 15, majd az idei választás után már csak 10 fős képviselőcsoportot tudtak alakítani.

Az erodációhoz olyan, a pártból távozni kényszerülő botrányhősök is hozzájárultak, mint az eltitkolt külföldi számláival lebukó, jelenleg is különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt bíróság előtt álló volt elnökhelyettes, Simon Gábor vagy a felesége révén offshore-botrányba keveredett Boldvai László, a párt korábbi pénztárnoka.

Közben 2017-ben faképnél hagyta a szocialistákat a mellőzött parlamenti képviselő Horváth Imre, valamint az idén hivatali visszaélés miatt első fokon elítélt Demeter Márta is.

2019 októberében újabb nagy név következett, mégpedig az egy ideig miniszterelnök-jelölti álmokat dédelgető Botka László. A szegedi polgármester még 2016 decemberében jelentkezett be, hogy elvállalná az ellenzéki kormányfő-jelöltséget, de egy évvel később már lemondott erről. A sértődött Botka keményen nekiment az ellenzéknek, amelyet szerinte behálózott a politikai maffia és nem is akar nyerni 2018-ban.

Botkát egy évvel később egy másik régi motoros követte, a 2019-es európai parlamenti választási kudarcot követően a pártvezetéssel szembe kerülő Szanyi Tibor, akit „a párt megítélését nyilatkozataival, cselekedeteivel hátrányosan befolyásoló magatartása” miatt visszahívtak az alelnöki posztról.

Az elmérgesedő helyzetben Szanyi 2020 januárjában bejelentette, hogy kilép a pártból.

Még 2019-ben, az ellenzéknek fővárosi sikereket hozó önkormányzati választás után ült át a DK-ba Kiss László és Szaniszló Sándor polgármester. Rá egy évre, 2021-re is jutott még távozó, emblematikus figura, Molnár Gyula. A párt korábbi elnökét tavaly júniusban zárta ki soraiból az MSZP, miután a választás előtt bejelentette, hogy amennyiben nyer egyéniben, nem a szocialisták, hanem a DK frakcióját fogja erősíteni. Hasonlóképp járt el Szakács László is.

A Mandiner teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Baranya Róbert

Kép: Kovács Tamás (Frakció 2022-ban…)