Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy a kormány változatlanul elutasítja a globális vállalati minimumadó tervét, amelynek megvalósítása azzal járna, hogy 6 százalékponttal emelni kellene a társasági adót.

A fórum német vállalatvezetőkkel tartott panelbeszélgetésén részt vett Palkovics László ipari és innovációs miniszter is, aki kiemelte, hogy a kormány „nagyon nem szereti” és csak kényszerűségből vezette be az úgynevezett extraprofitadókat, amelyek nem diszkriminálnak külföldi tulajdonú vállalatokat és a lehető leghamarabb megszűnnek.

Ezzel összefüggésben Thomas Spannagl, a cementgyárakat üzemeltető Duna-Dráva Cement Kft egyik német tulajdonosa, a Schwenk Zement vezérigazgatója kifejtette, hogy a magyarországi felhasználás 40 százalékát fedezik, több évtizede tevékenykednek az országban és „nagyon boldogok” voltak egészen az extraprofitadó bevezetéséig.

Ez a teher „közvetlenül és súlyosan negatívan” érinti a társaságot, már a pénzügyi stabilitását is veszélyezteti – fejtette ki Thomas Spannagl, hozzátéve: tovább nehezíti helyzetüket, hogy az importőröket nem terheli ilyen adó. Philipp Haussmann, a német gazdaság kelet-európai piacokon tevékenykedő szereplőit összefogó érdekképviselet (Ost-Auschuss der Deutschen Wirtschaft) vezetője kiemelte, hogy a kormánynak komolyan kell vennie a stratégiainak minősített szektorokban tevékenykedő német vállalkozások aggodalmait és ügyelnie kel az európai uniós jog előírásaira.

Hans-Peter Kemser, az épülő debreceni BMW-gyár vezetője, hangsúlyozta, hogy a kelet-magyarországi városban minden feltétel ideális a német autógyártó társaság legmodernebb üzemének kiépítéséhez és működtetéséhez.

Mint mondta, „Debrecenben kezdődik a BMW jövője”. Az üzem egy „teljesen új megközelítést” képvisel, nemcsak termékeit tekintve, hanem azt is, hogy kizárólag megújuló forrásokból termelt energiával működik majd.

Ezzel kapcsolatban Palkovics László rámutatott, hogy Magyarország a világ egyik leginkább „high tech országa”, vagyis az élen jár a legmodernebb termelési technológiák alkalmazásával. Azonban ezzel nem szabad megelégedni, a termelés mellett a kutatás-fejlesztés területén is előre kell lépni.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Magyarország a „zászlóvivő” a járműipar „forradalmi” átalakulásában, amire éppen Debrecen a legjobb példa, hiszen nemcsak elektromos meghajtású BMW-k készülnek majd a városban, hanem minden idők legnagyobb szabású hazai beruházása, a kínai CATL fejlesztése révén az elektromos autók használatához szükséges akkumulátorok is.

Forrás: Magyar Hírlap

Kép: Facebook