A munkácsi képviselőtestület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre – számolt be csütörtökön a mukachevo.net hírportál.

A „trizub” – ami magyarul háromágú szigonyt jelent – az ukrán állam úgynevezett kis címere, még a Kijevi Rusz idejéből származó jelkép.

A döntés a turul madárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.

A hírportál emlékezetetett arra, hogy a munkácsi vár vezetősége korábban már pályázatot hirdetett az Ukrajna állami jelképei közé tartozó címer kidolgozására és elkészítésére.

A turulmadaras emlékművet eredetileg a millennium évében, 1896-ban állították fel, majd 1924-ben a Kárpátalját megszálló csehszlovák csapatok lebontatták.

A MEGSEMMISÜLT EMLÉKMŰVET A FENNMARADT TERVEK ÉS FOTÓK ALAPJÁN PÁKH IMRE, MUNKÁCSI SZÁRMAZÁSÚ ÜZLETEMBER KÉSZÍTTETTE EL ÉS ÁLLÍTTATTA VISSZA 2008-BAN ÉDESAPJA, PÁKH SÁNDOR KÍVÁNSÁGÁRA.

Az egytonnás Turul-szobor 2,5 méter magas, szárnyainak fesztávolsága 6 méter, a csőrében lévő kard súlya 70 kilogramm. A talapzat és a szobor együttes magassága 25 méter. Az emlékmű a várral együtt Munkács legnépszerűbb idegenforgalmi látványossága.

MTI / 2022plusz

Fotó: nagymagyarorszag.network.hu