A Partizán You Tube csatorna Facebook-oldalán jelent meg egy poszt, melyet az alapító-főszerkesztő, Gulyás Márton jegyzett: az egykori baloldali aktivista ebben elismeri: az általa ügyvezetett Partizán Alapítvány, illetve az MFG Kft. könyvelését is Tóth Józsefné látja el. A könyvelő  egyébként amellett, hogy azt a céget vezeti, amely a DatAdatnak könyvel, közben a DK-nak jelenleg számlázó cégnek korábban volt az ügyvezetője.

A vállalkozás a Legal and Finance Kft., amely Dobrev Klára európai parlamenti adatlapja szerint kifizetőhelyként üzemel. Ezalatt egyébként olyan természetes vagy jogi személyt kell érteni, akik vagy amelyek az adott tagállamban megfelelő engedéllyel rendelkeznek ahhoz, hogy a képviselő által kötött munka- vagy szolgáltatási szerződésekkel kapcsolatos adó- és társadalombiztosítási ügyeket szakszerűen intézzék.

A partizán főszerkesztője ezután részletesen elmeséli, milyen kalandos úton került kapcsolatba Tóth Józsefnéval.

Amikor 2017-ben a Sándor Palota megdobálása miatt előállítottak, és gyorsított eljárásrendben elítéltek, a tárgyalásomon – akkor még aktív politikusként – Szigetvári Viktor is jelen volt. Nem benézett, végigülte. A tárgyalás végén annyit jelzett: ha azt érzem tud segíteni, keressem bizalommal. Amikor sokadjára nem sikerült a könyvelő kérdésben megoldást találnom, felhívtam Szigetvárit és kértem a segítségét: tud-e olyan könyvelőt ajánlani, aki vállalna egy ilyen ügyfelet? Így kerültünk el Tóth Józsefnéhez, aki azóta is a könyvelőnk” – írja. Ismert: Szigetvári a Bajnai-féle Együttben politizált a párt 2018-as megszűnésééig.

Törvényes szolgáltatást biztosít, amivel a non-profit szervezet, illetve a cég a törvények által támasztott jogi és pénzügyi követelményeknek felel meg. A rosszindulatú, lejárató szándékú értelmezésekkel nem tudunk mit kezdeni. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a tájékozódni kívánók részére megismerhetővé tegyük a könyvelő-választásunk okait” – írja Gulyás, aki posztja végén leeszögezi: a szöveg részleteiben nem, de egészében bárki számára szabadon átvehető.

A Partizán teljes posztja:

„„Az orbánista médiában napok óta cikkek jelennek meg Tóth Józsefné pénzügy-számviteli szakemberről, illetve ő az ügyfélköréről. A róla megjelent írások azt sugallják, hogy Tóthné egy nagyobb pénzügyi-politikai összeesküvés szereplője, aki ellenzéki pártok, hozzájuk köthető kiadványok, valamint az ellenzéki kampányba bedolgozó cégek részére biztosít székhely- illetve pénzügy-számviteli szolgáltatást.

Megelőzendő az esetleges szivárogtatásokat, az alábbiakat szeretnénk közölni: az általam ügyvezetett Partizán Alapítvány, illetve az MFG Kft. könyvelését is Tóth Józsefné látja el. Törvényes szolgáltatást biztosít, amivel a non-profit szervezet, illetve a cég a törvények által támasztott jogi és pénzügyi követelményeknek felel meg. A rosszindulatú, lejárató szándékú értelmezésekkel nem tudunk mit kezdeni. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a tájékozódni kívánók részére megismerhetővé tegyük a könyvelő-választásunk okait.

2014-től kezdődően, az akkor még általam vezetett Krétakör Alapítványt kiterjedt adóhatósági vegzatúra érte. Az éveken keresztül tartó, megalapozatlan és indokolatlan eljárás megállapítás nélkül zárult le: semmilyen kifogással nem éltek a szervezet gazdálkodásával kapcsolatban.

Minden törvényességi követelménynek megfeleltünk.

Ettől még mindez kiválóan alkalmas volt arra, hogy az akkori munkatársakat, akkori kollégáimat, traumatizálja az érdemben soha meg nem indokolt hatósági kötekedés. Rám nézve is súlyos következményei voltak: innentől kezdve feketeseggű lettem. Amíg egyéni vállalkozást kellett menedzselnem, ez nem okozott különösebb problémát, mert az azzal járó adminisztrációs kihívásokkal még meg tudtam küzdeni. Ugyanakkor az aktivista tevékenységem (Közös Ország Mozgalom), illetve későbbi médiamunkám (Partizán) menedzselését segítő szervezetek könyvelését és jogi ügyintézését szakszerű segítség nélkül nem tudtam ellátni. Könyvelőt és ügyvédet kerestem ezekhez – utóbbit könnyebb volt találni, az előbbi jószerivel elérhetetlennek tűnt. Érdemes elképzelni a helyzetet: adva van egy nem túl jelentős forgalommal rendelkező ügyfél, akiből érdemi bevétele nem, de hatósági problémái annál biztosabban származhatnak az adott könyvelőirodának, vagy egyéni könyvelőnek. Ki vállalna egy ilyen ügyfelet a mai magyar környezetben? Biztosan vannak ilyen könyvelők az országban, de nekem nem sikerült találnom – nem egy helyről zavartak el.

Amikor 2017-ben a Sándor Palota megdobálása miatt előállítottak, és gyorsított eljárásrendben elítéltek, a tárgyalásomon – akkor még aktív politikusként – Szigetvári Viktor is jelen volt. Nem benézett, végigülte. A tárgyalás végén annyit jelzett: ha azt érzem tud segíteni, keressem bizalommal.

Amikor sokadjára nem sikerült a könyvelő kérdésben megoldást találnom, felhívtam Szigetvárit és kértem a segítségét: tud-e olyan könyvelőt ajánlani, aki vállalna egy ilyen ügyfelet?

Így kerültünk el Tóth Józsefnéhez, aki azóta is a könyvelőnk.

A munkáját kiválóan látja el, nagy körültekintéssel: megtisztelő és egyben megnyugtató, hogy számíthatunk a szakértelmére. Munkájának szakszerűségére legyen elég annyi bizonyíték, hogy idén nyáron a NAV által indított jogkövetési vizsgálatunk (újfent) megállapítás nélkül zárult le. Erről eddig nem beszéltünk a nyilvánosságban, mert a mártíromkodást kerülni akartuk – de ennek most jelentősége van a történet megértésében.

Összességében azt gondoljuk, hogy egy szolgáltatást vásároltunk egy olyan piaci szereplőtől, aki erre az irányunkba hajlandóságot mutatott. Az ügyfélkörére rálátásunk nem volt, nem is érdekelt bennünket – mint ahogy vannak kollégáink, akik akár konkurensekhez is bedolgoznak, mint ahogy az ügyvédünk is képvisel más médiumokat, mint ahogy az általunk bérelt stúdió telephelyén is vannak szép számmal bérlők rajtunk kívül (akikért szintén nem tartozunk felelősséggel), és a sort még hosszan folytathatnánk.

A Partizán 2021 őszétől kezdődően transzparensen beszámolt a működésünkhöz biztosított nagyobb donorok pénzügyi hozzájárulásáról. Ehhez képest, a közlést követően jó fél évvel az orbánista média ún. oknyomozó munka eredményeként közölte (»kiderült!«) ezeket a nyilvánosság számára szabadon hozzáférhető információkat. Kár, hogy a kiterjedt hazai támogatói körünket nem tartották megemlítésre méltónak – mi ezúton is köszönjük nekik a megtisztelő bizalmukat!

Mindezzel csak azt akarjuk érzékeltetni, hogy nyilvánvalóan szalagcímek fogják harsogni, az orbánista hatalomgyakorlás számára kedvező átköltését a fenti összefüggéseknek. Erre nincs ráhatásunk. Ahogyan arra sincs, hogy aki eddig is gyanakvással vagy ellenszenvvel viseltetett irántunk, az a fentiekben újfent igazolását láthatja a velünk szembeni álláspontjának. Mi a többséghez szólunk most: azokhoz az emberekhez, akik a leegyszerűsítő összefüggések helyett képesek végiggondolni egy helyzetet és belátni, hogy az összeesküvés-elméletek magyarázó ereje csekély. A valóságé ellenben jelentős.

A nem-orbánista sajtó és nyilvánosság kérdéseinek és megkereséseinek – ahogy eddig is, úgy ebben az ügyben is – örömmel állunk a rendelkezésére. A poszt szövege részleteiben nem, de egészében bárki számára szabadon átvehető.

Gulyás Márton”

Forrás: Mandiner

Kép: Mohai Balázs