Tarlós István is véleményezte Karácsony azon ötletét, hogy gyakorlatilag értékalapú adót vessen ki a Főváros. Viszont, jogszabályi problémák miatt, csupán a Margitsziget területére tudta azt bevezetni Karácsony. „Ki fogja megállapítani az értékeket, amelyek ráadásul állandóan változhatnak? Az az elképzelés, hogy a tulajdonossal becsültetik fel, kezelhetetlen. Még az sem biztos, hogy a tulajdonost értékbecslésre kényszeríthetik. Ebből még sok-sok végeláthatatlan per keletkezhet” – reagált az adóra Tarlós a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Annak kapcsán, hogy az adót a jelenlegi állapota szerint csak a Margitszigetre lehet kivetni, a volt főpolgármester feltette a nagy kérdést:

Mi lesz, ha csak a főváros veti ki az adót, és csak a Margitszigetre?

Nyilván a két szállodára akarják kivetni, hacsak a főpolgármester nem akarja a saját létesítményeit is adóztatni. Mi lesz, ha egyik kerület majd kiveti, a másik nem? A Novotelnek például több kerületben van szállodája. Az egyikben fizetni fog, a másikban nem? Ez az adó ebben a formában nyilván nem állhat meg a szállodáknál. Mi lesz például az irodaházakkal, sportcentrumokkal, egyes éttermekkel, szórakoztató centrumokkal, plázákkal, bennük a térhatású mozikkal? Sok esetben a tényleges tulajdonos nagyon nehezen vagy egyáltalán nem kideríthető. Ilyen esetben mi a teendő?”

Leszögezte, hogy „a jelenlegi szituáció nehezen értelmezhető, és aligha tűnik súlyos konfliktusok nélkül – de általában is – végrehajthatónak”.

Forrás: Mandiner

Fotó: MTI/Balogh Zoltán