Árulásnak minősítette a lett védelmi miniszter néhány nappal ezelőtt, hogy Magyarország és Bulgária nem nyújt segítséget Ukrajnának. A vádakra Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közösségi oldalán reagált:

Visszautasítom, hogy bárki Magyarországot elítélje vagy fenyegesse. Jogunk van nemzeti érdekünk, a béke képviseletéhez. Tisztelettel ajánlom Artis Pabriks kollégámnak, hogy inkább nézzek fel az égre. Lettország, Észtország és Litvánia légtérrendészeti feladatát NATO-kötelékben a magyar légierő látja el. Nem tűrjük Magyarország igazságtalan bírálását!

Artis Pabriks lett védelmi miniszer a Szabad Európa Rádió orosz nyelvű Current Time című műsorának adott interjújában élesen bírálta azokat az uniós országokat, amelyek megtagadták a katonai segítséget a háborúban álló Ukrajnától.

Bulgária és Magyarország álláspontja érthetetlen, árulással egyenértékű – jelentette ki a védelmi miniszter.

Hangsúlyozta, „Ukrajna Európáért, a demokráciáért, az emberi jogokért harcol, és ha valaki ezt Európában nem érti, az nemcsak Ukrajna, hanem Lettország érdekeivel is szembemegy”. Hozzátette: „ha az érintett országok, tagjai az Európai Uniónak és a NATO-nak, és szembemennek hazám érdekeivel, mi más ez, mint árulás”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azonban rámutatott, a NATO-kötelékében a Magyar Honvédség négy Gripen harci repülőgépe összesen ötven magyar katonával őrzi a balti légteret augusztus elsejétől november végéig – immáron harmadik alkalommal.

A NATO-tagállamok 2004 óta működő, közös állandó missziójának kettős célja, hogy egyrészt a térség országaiban – Észtország, Lettország és Litvánia – növelje a biztonságérzetet, másrészt fejlessze a szövetséges és a partnererők együttműködési képességeit.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis