Alföldi Róbert, Gáspár Sándor, Nyáry Krisztián nevét kihasználva ismét megy az álhírgyártás, ezúttal a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozat megszűnéséről vizionálnak.

A 2022-es országgyűlési választáson Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt javaslatának köszönhetően mandátumot szerző Jobbikos, majd 2023-tól független, szentesi születésű országgyűlési képviselő, Varga Ferenc “Mit terveznek a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatával?” címmel intézett kérdést Dr. Pintér Sándor belügyminiszternek. A választ Rétvári Bence adta meg, melyből kiderül, hogy a nagymértékű tandíj visszaszorítása érdekében történtek átszervezések.

A parlamenti államtitkár válaszában hangsúlyozza, hogy a baloldal ismert emberek, mint például Alföldi Róbert, Gáspár Sándor vagy Nyáry Krisztián nevét kihasználva ismét álhírt gyárt, ezúttal a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozat megszűnéséről.

A valóság az, hogy az iskola átszervezésének célja csak az eddigi nagymértékű tandíj visszaszorítása.

Az átszervezés ugyanakkor nem érinti a délelőtti dráma képzést, a délutáni művészeti képzést pedig a következő tanévtől a helyi Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola látja el, lényegesen alacsonyabb térítési díj ellenében.

Rétvári Bence megjegyzi, hogy az országos beiskolázású gimnázium az októberben indult felvételi eljárás során meghirdette az irodalmi-drámai-média tagozatot is, amelyre 29 diák nyert felvételt. Emellett, a 2024/2025-ös tanévben, a gimnáziumban még 86 diák fog részt venni drámatagozatos képzésben a különböző évfolyamokon.

Az eddigi gyakorlat szerint a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatára beiratkozott tanulók „automatikusan” jelentkeztek a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium (a továbbiakban: KIMI) délután tartott tandíjas képzésére is. Ezáltal felvételi nélkül minden évben biztosan számíthatott a KIMI minden évfolyamon egy-egy osztálynyi művészeti iskolás tanulóra, akik mindannyian tandíjat is fizettek. Továbbá a fizetett tandíj mértéke többszöröse a helyi művészeti iskolában fizetendőnek – írja az államtitkár a válaszában.

Majd folytatja:

A szülői és intézményi visszajelzések alapján elmondható, hogy korábban a gimnáziumi csoportok számára – csoportbontás nélkül, néha 30 fős létszámmal – kerültek a foglalkozások megtartásra, továbbá a KIMI honlapján megjelenő órarend szerinti órák sem kerültek minden esetben megtartásra.

A délelőtti gimnáziumi dráma képzéshez és a délutáni művészeti képzéshez kapcsolódó órákat ugyanazon helyi pedagógusok tartották. A változások a délelőtti dráma képzést nem érintik, az eddigiekkel azonos módon és feltételekkel valósul meg a jövőben is az oktatás. A következő tanévtől a tankerületi központ fenntartásában álló Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola látja el a tanulók számára – ugyanazon feltételrendszer mellett – a délutáni művészeti képzést. A tanulók egyéni fejlődése tehát biztosított és a pedagógusok továbbra is magas szakmai szinten folytathatják munkájukat. Továbbá mindez, az eddigi tandíjjal szemben lényegesen alacsonyabb térítési díj ellenében tud a 2024/2025-ös tanévtől megvalósulni.

Felhívom szíves figyelmét arra, hogy a gimnázium igazgatója a szülői értekezleten ismertette a tervezett változásokat, továbbá az átszervezési döntést követően levélben is tájékoztatta az érintett szülőket. Emellett a művészeti képzésben érintett kollégákkal is történt igazgatói egyeztetés, miszerint a továbbiakban is számítanak a munkájukra, amennyiben továbbra is részt kívánnak venni a délutáni művészeti képzésben.

A fent leírtak alapján is elmondható, hogy a nagy múlttal rendelkező gimnáziumban nem szűnik meg a drámatagozat. Elsődleges szempont a tanulók magas színvonalú oktatásának folyamatos biztosítása.

Forrás: vasarnap.hu

Fotó: MTI/Illyés Tibor