Több mint nyolcszáz emberrel a fedélzetén három nem kormányzati szervezet (NGO) hajója vár kikötésre az olaszországi partoknál, Giorgia Meloni kormányfő és Matteo Piantedosi belügyminiszter továbbra is nemet mond nekik.

A római külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy korábban szóbeli jegyzékben felszólította Berlint, vegye át a Humanity 1 német felségjelzésű hajóval érkezők közül azokat, akiket menedékkérelemre jogosultnak nyilvánítanak. A tárca hozzátette, hogy a német féltől információkat kértek a hajón tartózkodókról.

Az október 23-i keltezésű diplomáciai dokumentumot a RAI3 közszolgálati televíziócsatorna hozta szerdán nyilvánosságra. A berlini külügyi tárca válaszában mielőbbi segítségnyújtást sürgetett Rómától az NGO-hajón tartózkodók számára, akik között több mint száz kiskorú is van. Fedélzetén 179 emberrel a Humanity 1 az olaszországi felségvizektől mintegy 18 kilométerre várakozik.

Több hajó is ki akar kötni

Szintén kikötésre vár 572 emberrel a fedélzetén a Geo Barents nevű hajó, melyet az Orvosok Határok Nélkül szervezet tart fent, valamint több mint kétszáz embert szállít az Ocean Viking, amely az Sos Mediterranee francia szervezet hajója, és norvég felségjelzésű. A hajók október 22. és 29. között vették fedélzetükre az embereket nemzetközi vizeken. Olaszország nem adott kikötési engedélyt. Az Ocean Viking csütörtökön már ugyanazt kérte Spanyolországtól, Franciaországtól és Görögországtól.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a Corriere della Sera napilapnak szerdán adott interjújában kijelentette, hogy az új jobboldali kormánnyal Róma nem vállalja tovább azokat az embereket, akiket külföldi hajók vesznek fel a tengeren a fedélzetükre. Hangsúlyozta, hogy az NGO-hajók rendszeresen a hatóságok minimális bevonása nélkül végzik tevékenységüket.

Az olaszországi partokra érkezők 16 százaléka NGO-hajókkal jön, miközben a helyi hatóságoknak a maradék 84 százaléknak is segítséget kell nyújtani”

– szögezte le a tárcavezető.

Piantedosi szerint az NGO-hajókkal érkezőket a hajóik felségjelzését biztosító európai országoknak kell befogadni. Úgy vélte, a migrációs áramlatot kizárólag az indulások leállításával lehet megoldani.

A belügyminiszter korábban rendelettel nyilvánította veszélyesnek a Humanity 1 és az Ocean Viking kikötését nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Giorgia Meloni egy pénteken megjelenő, de részletekben már közölt könyvben úgy nyilatkozott,

nem szabad elfelejteni, milyen jog érvényes a tengeren.

Állítása szerint ha egy hajó személyzete az afrikai partok és Olaszország között megy oda és vissza migránsokat szállítva, nyíltan megsérti a tengeri jogot és a nemzetközi törvényeket.

Aztán ha NGO hajóról van szó, tételezzük fel, hogy német zászló alatt, két lehetőség adódik: vagy Németország elismeri és vállalja, vagy kalózhajóvá válik”

– szögezte le.

Lampedusa polgármestere, Filippo Mannino bejelentette, hogy csütörtökön ismét több mint ezerötszázan voltak a sziget háromszázötven fős táborában, ahol az érkezőket helyezik el. Ezzel egy időben a Sea Watch német NGO bejelentette, hogy Sea Watch5 névvel egy ötödik hajót is elindít a Földközi-tengeren.

Tavaly januárban rágalmazás miatt újabb bírósági eljárás indult Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter ellen, miután a politikus bűnözőnek és az emberkereskedők cinkosának nevezte Carola Racketét, a Sea-Watch 3 civil hajó kapitányát, aki engedély nélkül kötött ki az olasz partokon illegális bevándorlókkal a jármű fedélzetén. Giancarlo Serafini milánói ügyész jelentette be, hogy vádat emelt Matteo Salvini ellen. Hangoztatta, hogy mivel legfeljebb négy év szabadságvesztéssel büntethető bűncselekményről van szó, nincsen szükség előzetes bírósági meghallgatásra.

MTI

Kiemelt kép: Getty