Thierry Breton európai uniós biztos közölte: fellépnek Washington protekcionista intézkedései ellen.

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordulhat Washington protekcionista intézkedései, az autóipart is jelentősen érintő amerikai állami támogatás miatt – jelentette ki Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos Brüsszelben hétfőn, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport ülését megelőzően.

Breton kijelentette: ha az Egyesült Államok nem reagál kielégítő módon a felvetett aggályokra, akkor az unió „megtorló intézkedésekkel” válaszolhat Washington augusztusban elfogadott inflációcsökkentési törvényére, amely adókedvezményeket is tartalmaz az Egyesült Államokban gyártott elektromos autókra és akkumulátorokra.

A jelentős állami támogatás „ellentétes a WTO szabályaival”

– emelte ki.

Bruno Le Maire, Franciaország gazdasági és pénzügyekért, valamint ipari és digitális szuverenitásért felelős minisztere az eurocsoport ülését megelőzően kijelentette: az Egyesült Államok gazdaságának nyújtott hatalmas támogatások „koordinált, egységes és erős” választ követelnek az európaiaktól.

Az amerikai támogatási törvény „ellentétes a nemzetközi kereskedelem minden szabályával”

– húzta alá.

A francia miniszer szavai szerint a törvény, amelyet az amerikai kormány környezetvédelmi és társadalmi reformprogramnak nevez, egy többszáz milliárd dolláros beruházási terv, és ennek hatására „néhány nagy külföldi vállalat, amely Európában akart letelepedni, most tétovázik, hogy Európában vagy Amerikában létesítsen-e telephelyet. Emiatt csak Franciaországban mintegy tízmilliárd euró értékű beruházás és több ezer ipari munkahely forog kockán” – figyelmeztetett. Közölte továbbá: egyes esetekben a Biden-kormány által felajánlott támogatások összege az Európai Bizottság által engedélyezett maximális támogatási összeg négy- vagy akár tízszerese.

(MTI)

Kiemelt kép: Stockphoto