A brüsszeli lap szerint a német ipar a szakadék felé halad, a cégeknek két választásuk marad: becsődölnek, vagy áthelyezik magukat máshová – szemlézi a Mandiner.

Sötét képet fest a német ipar helyzetéről a Politico írása. A cikk szerint bár a német ipar az idei telet még átvészeli, – köszönhetően annak, hogy az elmúlt nyolc hónapban feltöltötte gáztározóit, – az írás azonban arra figyelmeztet: a magas energiaárak és a tározók kiürülése nyomán „sötét jövőkép” vár a német cégekre. A kisebbek, amelyek nem bírják az energiaárakat, megszűnhetnek, míg a nagyobb, gazdagabb cégek úgy dönthetnek, hogy áthelyezkednek más országokba.

Mivel a cikk szerint arra nem lehet számítani, hogy az olcsóbb energia enyhítené a helyzetet, 2023-ban valóra válhat a rémálom, miszerint a német nehézipar kiüresedik”.

Emlékeztetnek: ez a nehézipar elválaszthatatlanul kapcsolódik a szomszédos uniós országok – például Csehország és Szlovákia – több ezer beszállítójához is. Számukra, és az EU gazdaságának többi részére is katasztrofális következményei lehetnek az Európa legnagyobb gazdaságában végbemenő ipari leépülésnek.

Forrás: Mandiner

Címlapkép: Illusztráció / MTI Fotó: Ujvári Sándor