Mivel Ilaria Salist képviselőként az Európai Parlamentbe megválasztották, ezzel mentelmi jogot is nyert, és emiatt az ellene zajló eljárás is véget érhet. A magyar törvényszék azonnal kezdeményezte Salis mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél.

A magyar rendőrség péntek délután 1-kor eltávolította Salis lábáról az elektromos nyomkövetőt, így az olasz antifasiszta aktivista szabadon távozhat az országból. Szabadlábra helyezését ügyvédje, Magyar György kérte nem sokkal azután, hogy a nőt Európai Parlamenti képviselővé választották – adta hírül a La Repubblica.

A Zöldek és a Baloldal Szövetsége által jelölt EP-képviselőt 2023. február 11-én tartóztatták le azzal a váddal, hogy egy bűnszövetkezet tagja volt, és részt vett két támadásban három szélsőjobboldali aktivista ellen Budapesten. Több mint 15 hónapig volt börtönben, mígnem az ügyvédei kérésének helyt adtak, hogy az előzetes letartóztatását házi őrizetben tölthesse le.

A Fővárosi Törvényszék most indítványozza az Európai Parlamentnél az úgynevezett „antifa-ügy” első rendű vádlottja mentelmi jogának felfüggesztését

– közölte a bíróság pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint pénteken felfüggesztették az ügy első rendű vádlottjával, S.I.-vel szemben a büntetőeljárást, és egyben az Európai Parlament (EP) elnökéhez fordulnak, hogy az európai testület hozzon döntést a nő mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Az eljárás hátteréről azt írták, hogy Magyarország Európai Unió mellett működő állandó képviselete szerdán megküldte a törvényszéknek a 2024-2029-es ciklusra mandátumot szerzett európai parlamenti képviselők névsorát, amelyen az olasz Zöldek és Baloldaliak Szövetsége (AVS) képviseletében induló S. I. neve is szerepel.

Emlékeztettek rá, hogy az Európai Unió kiváltságairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyv szerint

az EP ülésszakainak ideje alatt a testület tagjai saját államuk területén a parlamentjük tagjaira vonatkozó mentességet élvezik, a többi tagállam területén pedig mentességet élveznek mindenfajta őrizetbe vételre és bírósági eljárásra vonatkozó intézkedés alól.

Hozzátették, hogy az Európai Unió Bíróságának döntése szerint az immunitás már akkor megilleti a képviselőket, amikor a választási eredmények hivatalos kihirdetését követően a szervezet első ülésre utaznak annak érdekében, hogy az új jogalkotó testület megtarthassa az alakuló ülését.

Az Európai Unió Bírósága azt is rögzítette, hogy

azt a személyt, akinek az Európai Parlamentbe való megválasztását hivatalosan kihirdették, a kihirdetés időpontjától úgy kell tekinteni, hogy őt megilleti a mentelmi jog

– ismertették a részleteket.

A hatályos jogszabályok értelmében a mentelmi joggal rendelkező személyt csak mentelmi jogának felfüggesztését követően lehet többek között gyanúsítottként kihallgatni vagy vele szemben kényszerintézkedést alkalmazni – emelték ki.

Ismertették, hogy a vádemelést követően mentelmi jog felfüggesztése iránti indítványt a bíróság terjeszthet elő, az indítvány benyújtásával egyidejűleg pedig a büntetőeljárást fel kell függeszteni. Mivel a magyar jogszabályok szerint a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés megszűnik, ha az eljárást felfüggesztették, S. I. bűnügyi felügyelete megszűnt – hangsúlyozták. A végzés ellen a kézbesítéstől számított nyolc napon belül van helye fellebbezésnek – jegyezték meg.

Forrás: MTI / Mandiner / Civilek.info

Címlapkép: Ilaria Salis a bíróságon / Forrás: MTI