November 11-e különleges nap minden lengyel életében az anyaországban és szerte a világban. Ma ünneplik a  visszaszerzett függetlenségüket, az elnyomás feletti győzelmüket, azt, hogy 1918-ban ezen a napon 123 év után Lengyelország újra szuverén állammá vált.

A magyarok és a lengyelek sorsa összefonódott az évszázadokon át, a két nemzet történelme számos ponton eggyé vált. Stanisław Worcell, aki Kossuth elválaszthatatlan társa volt a londoni emigrációban erről így írt:

„Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak”.

 „Mindazok, akik hisznek Istenben, mint az igazság, az igazságosság, a jó és a szépség forrásában” – ahogy fogalmaz Lengyelország alkotmánya – fontosnak tartják a XXI. században is azokat az értékeket, amelyek átvezették a nagy nemzeteket az elmúlt évszázadok gyötrő nehézségein és embert próbáló kihívásain. Ezek az értékek, az önazonossághoz, a saját identitáshoz való ragaszkodás és a függetlenség feltétlen tisztelete olyan szívbéli érzelmek, amelyekből sem lengyel barátaink sem mi, magyarok nem vagyunk hajlandóak engedni.

 Ezen a jeles napon tisztelettel adózunk a nagy lengyel nemzetnek, szeretettel gondolunk barátainkra akikkel egy évtized óta vállt vállnak vetve küzdünk és biztosítjuk őket feltétlen lojalitásunkról, bármilyen nehézséggel is szembesülünk az elkövetkező évtizedekben.

 Csizmadia László 

CÖF-CÖKA elnök

 

Ifj. Lomnici Zoltán

CÖF-CÖKA szóvivő 

Fotó: Krakkó 2019 – Lengyel szabadság napja – 2022Plusz