Magyarország Ukrajnával szomszédos ország. Éppen ezért az Ukrajnában folyó háború és az orosz támadás közvetlenül is érinti a magyarokat – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Párizsban, a nemzetközi békefórumon.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: nemcsak elnök, hanem három gyermek édesanyja is, ezért azt gondolja, hogy Európát a béke térségeként kell megőriznünk a jövő generációi számára. Ezért kell mindent megtennünk azért, hogy visszaállítsuk a békét Európában. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy amikor hat hónappal ezelőtt megválasztották, egyértelműen elítélte az orosz támadást. Hozzátette: nagyon bonyolult a jelenlegi helyzet és még pontosan nem is tudjuk, hogyan állítsuk vissza a békét, de pont ezért vannak itt.

Novák Katalin Párizsban külön egyeztetett Georgia elnökével, Salome Zourabichvilivel, Ignazio Cassis svájci elnökkel, Stevo Pendarovskival, Észak-Macedónia elnökével. Beszélgetett továbbá Nicolas Sarkozy volt francia államfővel és egyeztetett Audrey Azoulay-val, az UNESCO főigazgatójával. Találkozott Gérard Larcher-val, a francia Szenátus elnökével, és megtekintette magyar művészek munkáit Pierre Vasarelyvel.

A köztársasági elnök előadást tartott az Institut de Philosophie Comparée egyetemen, ahol beszédében elmondta, hogy magát konzervatív, de modern nőnek tartja és keresztény. Mivel keresztény, tudja, mi örök, tudja, mi az, ami nem változik. De azt is tudja, mi az, ami változik. Ezért modern. Mert tudja, hogyan válaszoljon az idők változó kihívásaira. A kihívások ugyanis változnak, épp ahogy a válaszok is.

Forrás: Magyar Hírlap

Kép: Földházi Árpád