Válaszolt a belügyminisztérium Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének beadványára, ebben elismerik, hogy szeptember 19-én a román rendőrség követte őt, és úgy fogalmaznak „negatív események megelőzése, a közrend és a közbiztonság fenntartása volt a Hargita megyei rendőrök feladata”.

Mint arról a Székelyhon beszámolt Izsák Balázs októberben tárta a nyilvánosság elé, hogy szeptember 19-én a rendőrég autója és egy másik, jelzés nélküli gépkocsi követte őket, amikor a makfalvi székely szekérúton haladtak, polgármestereket kerestek meg, és az ott élőkkel tanácskoztak Székelyföld jövőjéről.

Az SZNT elnöke úgy értékelte, valószínű a megfélemlítés szándékával követték feltűnő módon, ezért Lucian Bode belügyminisztert tájékoztatta és magyarázatot kért a történtekre. A válaszlevél a belügyminisztérium főfelügyelőségétől november 2-án érkezett meg – tájékoztat keddi közleményében Izsák Balázs. A belügyminisztérium válaszlevelét is mellékeli, ami szerint a székelykeresztúri rendőrök törvényesen, a jogszabályoknak megfelelően jártak el, azért, hogy az SZNT által javasolt útvonalon megelőzzék a negatív eseményeket, biztosítsák a közrendet és a közbiztonságot. Arra is kitérnek, hogy a másik gépkocsi nem tartozik a rendőrség kötelekébe. Izsák Balázs rámutatott: beadványában arra is rákérdezett, hogy az autonómiatörekvést bűnügyi jelenségnek minősíti-e a közrend fenntartására vonatkozó stratégia, de erre nem kapott választ. A Románia belügyminiszteréhez címzett levélben több olyan eseményt is említenek, amely a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés tagjainak a zaklatását célozza.)

„Nyilvánvalóvá vált, hogy a pervesztes román állam nem veszi tudomásul az Európai Bíróság döntéseit, és más, jogállamra nem jellemző eszközökhöz nyúl, hogy a kezdeményezőket a céljaiktól eltántorítsa. Szándékunkban áll, hogy erről egy részletes anyagot állítsunk össze, és tájékoztassuk erről az Európai Unió intézményeit” – fogalmaz Izsák Balázs.

Forrás: Székelyhon.ro

Szerző: Bíró Blanka

Kép: Székely Nemzeti Tanács